Många ser det nya året som en omstart och kanske funderar på att ta tag i nya hälsosamma vanor. Stjärndoktorn Michael Mosley har konkreta tips att komma med. Det skriver Aftonbladet Hälsa.
Mest läst i kategorin
Den brittiske stjärndoktorn Michael Mosley, som bland annat ligger bakom den kända 5:2-dieten, tipsar några få och enkla förändringar som tillsammans har en stor påverkan på vår hälsa och hur bra och länge vi lever.
– Det är små enkla saker som tillsammans gör en överraskande stor skillnad, säger han till Aftonbladet.
Han menar att vi bör sätta fokus på fem specifika saker:
– Det handlar om att uppnå och hålla en hälsosam vikt, att hålla sig aktiv i muskler och så, att sova bättre, se efter tarmbakterierna – ditt mikrobiom – och att hantera din stress, säger Michael Mosley.
Hans tips är att ha fokus på dessa områden:
- Att hålla koll på sitt midjemått och normalvikt är nyckeln till god hälsa.
- Se till att få tilllräckligt med sömn – och att hålla sig till regelbundna tider.
- Ät en fiberrik kost med olika sorters fermenterade livsmedel. Ett enkelt sätt att hålla våra tarmbakterier hälsosamma och leva längre är att äta syrade grönsaker, menar Michael Mosley
- Träna. Mosley tipsar om att göra armhävningar och knäböj som en morgonrutin.
- Jobba med stresslindring och gör andningsövningar. Mosley tipsar om en metod han kallar fyra-två-fyra som han själv använder. Den går ut på att man andas in fyra sekunder, håller andan i två sekunder och andras ut i fyra sekunder. – Om du gör den, om ens bara i några minuter, så kommer du märka att din puls saktar ner och dina stresshormoner sjunker, tipsar doktorn.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.