News55

Så minskar du risken att dö i förtid

Artikelbild
Det finns en hälsosam faktor som är viktig att tänka på för att minska risken för att dö i förtid. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 22 aug. 2023Publicerad: 22 aug. 2023

Om vi ägnar oss åt en viss aktivitet så går det att se en markant minskning i dödlighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en stor metastudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Preventive Cardiology som visar att det redan vid runt 4000 steg om dagen minskar risken för att dö i förtid. Dessutom ser varje ökning i stegmängd utöver det vara på pluskontot när det gäller lägre risk för förtidig död.

Undersökningen bygger på 17 observationsstudier där forskare kartlagt stegmängden hos totalt 226 889 personer, och sedan gjort uppföljningar med deltagarna efter i snitt sju års tid.

– De här resultaten är jätteviktiga och mycket tydliga. Den samlade forskningen visar att om vi reser oss upp och tar några extra steg är hälsovinsterna större än vi tidigare trodde. Underskatta inte vardagsrörelserna, varje steg räknas, säger Maj-Lis Hellenius som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter.

Jättestora vinster

Det finns en statistiskt signifikant minskning i dödlighet för varje ökning i stegmängd. 1 000 steg extra om dagen ger i snitt 15 procent lägre risk att dö i förtid, medan 500 steg extra om dagen ger sju procent lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Dagens Nyheter.

– Både på individnivå och på befolkningsnivå är vinsterna jättestora om vi lyckas få alla att ta ett steg i rätt riktning. Resultatet visar att så lite som 500 steg om dagen gör skillnad, och det är tydligt i alla grupper. Hos män och kvinnor, gamla och unga, säger Maj-Lis Hellenius till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS