Varje år drunknar cirka 440 personer i Sverige, enligt siffror från Svenska Livräddningssällskapet. Men med rätt kunskap och utrustning kan man rädda liv.


Mest läst i kategorin
Innan du ger dig ut och badar bör du ta reda på vilka förutsättningar som finns på platsen. Det rådet ger Mikael Olausson, sakkunnig inom vattensäkerhet och drunkningsprevention vid Svenska Livräddningssällskapet. För SVT berättar han steg för steg hur man bör agera om någon håller på att drunkna.
1. Ropa på hjälp
Skulle det ske en olycka är tidsfaktorn viktig, det gäller att agera snabbt. Börja med att ropa på hjälp så att du kan få assistans av andra och larma även 112.
2. Förlängda armen
Därefter bör du leta efter något som kan användas som den “förlängda armen”. Det kan till exempel vara en gren, handduk eller livboj. Den “förlängda armen” försöker man sedan att få ut till personen i nöd medan man själv är kvar på land och kan dra in den nödställde. Om det inte fungerar är det bra att ha flera personer till hands och att någon simmar ut och hjälper personen som håller på att drunkna.
3. Undersök personen
– När du säkrat den vuxne eller barnet vid ytan gör du en medvetandekontroll. Är personen medvetslös, har ingen, eller onormal andning, ge fem inblåsningar direkt om det är möjligt. Därefter bogsera så snabbt som möjligt in till land, förklarar Olausson.
4. Hjärt- och lungräddning
Vid land ska man göra en ny medvetandekontroll. Om personen är medvetslös och inte andas, eller andas onormalt, bör man påbörja hjärt- och lungräddning. Varva 30 kompressioner och två inblåsningar tills räddningspersonal är på plats och kan avlösa.
Oro inför badsäsongen
Antalet drunkningsolyckor i Sverige minskade i fjol, men Mikael Olausson känner ändå en viss oro inför årets badsäsong. Från januari till april har tre personer drunknat i samband med bad och fjorton personer har dött i drunkningsolyckor, enligt statistik från SLS.
– Under längre tid har vi fått rapporter från badanläggningar om att fler och fler söker sig dit som inte är simkunniga. Nu ser vi att det kanske slår igenom i statistiken och att det handlar om personer som kanske inte är simkunniga, inte förstår fullt ut vad som förväntas när man kommer till badanläggningen. Det är oroväckande, säger han till Dagens Nyheter.
Läs mer om livräddning på Svenska Livräddningssällskapets hemsida.

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.