Det spelar roll om man dricker sitt kaffe svart eller med mjölk i, men vad som är bäst är forskarna oense om. Hur gör du?
Mest läst i kategorin
Bilden av hur bra kaffe är för hälsan verkar ständigt ändras och det cirkulerar många myter om den populära drycken. Ny forskning visar att kaffe åtminstone är bra mot diabetes typ 2.
“När det gäller cancer, hjärt-kärlsjukdomar, Parkinsons sjukdom och demenssjukdomar ser vi väldigt svaga effekter. Kaffe är inte farligt, men inte heller skyddande – utom möjligen mot levercancer, men det behöver studeras mer. Mot diabetes typ 2 ser vi däremot tydligt en skyddande effekt”, säger Susanna Larsson som forskar inom nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, till forskning.se.
Hur ska man dricka sitt kaffe för att få en så hälsofrämjande effekt som möjligt? Frågan man neuroforskaren Robert Love finns det ett tydligt svar: utan komjölk.
@robertwblove NEVER Add Dairy To Coffee. #coffee #dairy #milk #mctoil #mct #coconutmilk #polyphenols #antioxidants #blueberries #memory #alzheimers #healthandwellness #nutrition #robertlove #robertwblove ♬ original sound – Robert Love
“Mejeriprodukter som mjölk och grädde smakar fantastiskt i kaffe, det förstår jag. Men genom att tillsätta det minskar du kraftigt kaffets fördelar. Till exempel är kaffe den mest framträdande källan till polyfenoler i den amerikanska kosten”, säger Love på TikTok.
Kaffe är en av de drycker som innehåller mest polyfenoler, vilket är en kemisk ämnesklass som finns i växter och som kan ha en antiinflammatorisk effekt.
“Den mörka färgen i kaffe är verkligen fördelaktig för våra tarmbakterier och vår hjärna. Den har antioxidativa egenskaper. Verkligen fördelaktig. Men när du tillsätter mjölkprodukter till ditt kaffe binder proteinerna i mjölken sig till polyfenolerna i kaffet och minskar absorptionen”, säger Love.
“Då är kaffe som nyttigast”
I fjol publicerades dock artiklar med rubriker som “Ny studie: Därför ska du alltid ha en skvätt mjölk i kaffet”, “Då är kaffe som nyttigast, enligt forskarna” och “Oväntade hälsoeffekten: Därför ska du alltid ha mjölk i kaffet”. Dessa hänvisar alla till en dansk studie, som visar att mjölk i kaffe kan ha en antiinflammatorisk effekt, just på grund av polyfenolerna. Tvärtom vad forskaren på TikTok säger alltså.
Det går dock inte att säga svart på vitt att en skvätt mjölk i kaffet alltid är bättre för hälsan.
“Vi har tittat på två typer av polyfenoler, som även ingår i öl och kakao, men där i mindre mängder. De reagerar snabbt med proteiner, som är uppbyggda av aminosyror. Men det finns analytiska utmaningar med att mäta reaktionerna, eftersom polyfenolerna är instabila”, säger professor Marianne Nissen Lund, som lett studien på Institutet för livsmedelsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till forskning.se.
“Vi har fått anslag för att studera effekterna på djur, men ännu inte på människor. Därför kan vi inte säga att man ska dricka kaffe med mjölk. Vi vet inte hur mycket som behövs för att få antioxidativ effekt, om det är en eller 500 koppar kaffe”.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.