Det finns många vanliga uppfattningar när det kommer till solskydd. Men många är direkt felaktiga.
Mest läst i kategorin
Annika Svedberg, chefsapotekare vid Apotek Hjärtat, möts av många olika påståenden och uppfattningar när det gäller att skydda sig mot solen.
En idé är att det räcker att använda kräm med låg solskyddsfaktor i Sverige. Men detta är fel.
– Solen står kanske inte riktigt lika högt i Sverige som i andra delar av världen,men den står högt och är stark även här. Vi som bor i Norden utsätts inte heller för så mycket sol under vinterhalvåret. Så för oss är det extra viktigt att skydda oss, säger Annika Svedberg till Expressen Hälsoliv.
– Det är också bra att veta att det endast är solskyddskrämer med hög SPF-faktor som också skyddar mot UVA-strålar tillräckligt bra. UVA-symbolen är utmärkt ”UVA” i en ring på förpackningen. Det är först när man använder en SPF runt 30 som det ger ett tillräckligt bra UVA-skydd. UVA-strålar orsakar inte bara åldrad hud, utan bidrar också till hudcancer. Numera vet vi att både UVB- och UVA-strålar bidrar till den farliga cancerformen malignt melanom, säger hon.
Solskydd och moln
Många tror att man inte behöver ha något solskydd när det är molnigt väder. Men även denna myt avlivas av Annika Svedberg. Hon konstaterar att det egentligen bara är ljuset och värmen som inte går igenom molnen på samma sätt.
– De skadliga UV-strålarna gör det däremot, och det är av dessa man bränner sig. Uppåt 90 procent av UV-strålarna passerar genom lätta sommarmoln, och runt hälften om molnen är mer kompakta. Därför är det bra att smörja in sig även om det är molnigt väder, säger hon.
En annan vanlig uppfattning är att man inte blir lika brun om man använder solskydd.
– Det blir man visst. Även när man använder SPF 50 så blir man brun. Det tar bara lite längre tid. Men å andra sidan brukar solbrännan sitta kvar lite längre. Solskyddsfaktorn gör också att man slipper bli röd, svedd och flagnande. Solbrännan blir också mer jämn över kroppen med ett ordentligt solskydd. Om man vill bättra på färgen i början av sommaren kan man alltid använda sig av brun-utan-sol-produkter. Helt ofarligt för huden, säger Annika Svedberg till Hälsoliv.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.