News55

Så svalkar du dig på bästa sätt i en värmebölja 

värmebölja
Skydda dig vid värmebölja. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, TT
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Vid värmeböljor är det viktigt att hålla nere temperaturen så mycket som möjligt. Här listar vi några saker du kan göra för att kyla ned hemmet och kroppen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommaren kom tidigt till Sverige i år. Under maj månad kunde flera delar av landet notera så höga temperatur som 29 grader. Enligt meteorolog-kommentarer som Dagens.se tagit del av ser sommarvärmen dessutom att hålla i sig trots att det blivit en del bakslag med regn och åska.  

Sverige är inte ensamma i världen om att ha fått varmare väder. Hos våra grannar i öst är det ordentligt med plusgrader – i flera delar av Finland råder det till och med varningar för svår hetta. 

“Det uppmättes ett nytt värmerekord för i år nu under tisdagen. Enligt Meteorologiska institutet var det 29,2 grader på mätstationen Asemantaus i Heinola i Päijänne-Tavastland under eftermiddagen”, skriver svenska Yle

Äldre känsliga för värmebölja

Personer som är särskilt känsliga för värme, alltså äldre, personer med olika kroniska sjukdomstillstånd eller någon funktionsnedsättning, småbarn och gravida, har rekommenderats att vidta särskilda åtgärder i de drabbade delarna.  

“Det viktigaste är kanske att planera sin dag så att man ser till att man under de hetaste timmarna håller sig antingen i skuggan eller i nedkylda inomhusutrymmen”, betonar överläkare Mikaela Grotenfelt-Enegren på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Tidningen Land har också kommit med ett antal tips på hur man kan hålla nere temperaturen. För de som har svårt att få ned temperaturen inomhus är deras första råd att lägga lakan, handdukar och kläder i frysen. Kylda lakan kan hjälpa till att hålla ned kroppstemperaturen under natten. 

Ett annat sätt att kyla ned kroppen vid läggdags är att lägga en frysklamp eller en fryst vetekudde på pannan när det är dags att sova. 

ANNONS

Under dagen kan man istället ställa sig under kranen och kyla handlederna med kallt vatten.

“Vi har mycket ytliga blodkärl vid handlederna, halsen och anklarna. Genom att kyla av dessa områden kyler man ner blodet i hela kroppen. Ett tips är att spola handlederna i kallt vatten. Du kan också sätta fötterna i ett kallt fotbad, eller gå på kalla golv”, säger Susanne Bergenbrant Glas  på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge till SVT om tipset.  

Två andra tips från Land är att använda blöta svettband till hand- och fotleder och pannband. Att ha en balja med vatten framme för att doppa fötterna i vid behov kan också hjälpa. 

Läs vidare:

Studie: 150 000 dör av värme varje år

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS