Den efterlängtade semestern är kommen och du ser fram emot allt härligt inplanerat, men så smyger sig förkylningen på och sätter stopp. Men varför blir vi ofta sjuka när vi får ledigt? Det förklarar stresscoachen och terapeuten Karin Isberg för Kurera.
Mest läst i kategorin
Långvarig stress tär på kroppen. När vi under en längre tid varit stressade och ansträngt oss är det vanligt att vi inte känner av hur utmattade vi egentligen är, utan det är inte förrän vi slappnar av som tröttheten kommer.
– Det sista man räknat med inför semestern är väl att bli sjuk. Men när du jobbar och har ett ständigt stresspåslag använder sig kroppen av alla sina resurser för att klara sitt uppdrag, berättar Isberg för Kurera.
Hon förklarar att vi samlar på oss en slags återhämtningsskuld när vi har stressat i långa perioder. Kroppen berättar för dig att den behöver vila när du blir sjuk eller upplever trötthet under ledigheten. Detta kan betraktas som ett friskhetstecken, att kroppen fungerar som den ska.
En kombination av vila, sömn och roliga aktiviteter gör gott för kropp och själ efter stress. Under semesterns första dagar är det bra att ha utrymme till vila om man varit stressad länge. Sedan kan man fylla på med det som ger energi, vare sig det är att läsa böcker i hängmattan eller köra hårda träningspass. Det är individuellt vad som gör att just du och din kropp mår bra.
– När du kan blicka tillbaka och känna ”Åh vad skönt vad det där var och åh vad bra jag mådde” – då har du gett dig själv riktigt bra återhämtning, berättar stresscoachen för tidningen.
Text: Mauritza Klingspor
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.