News55

Så undviker du att bli sjuk när semestern kommer

Artikelbild
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 27 juni 2023

Den efterlängtade semestern är kommen och du ser fram emot allt härligt inplanerat, men så smyger sig förkylningen på och sätter stopp. Men varför blir vi ofta sjuka när vi får ledigt? Det förklarar stresscoachen och terapeuten Karin Isberg för Kurera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Långvarig stress tär på kroppen. När vi under en längre tid varit stressade och ansträngt oss är det vanligt att vi inte känner av hur utmattade vi egentligen är, utan det är inte förrän vi slappnar av som tröttheten kommer. 

– Det sista man räknat med inför semestern är väl att bli sjuk. Men när du jobbar och har ett ständigt stresspåslag använder sig kroppen av alla sina resurser för att klara sitt uppdrag, berättar Isberg för Kurera

Hon förklarar att vi samlar på oss en slags återhämtningsskuld när vi har stressat i långa perioder. Kroppen berättar för dig att den behöver vila när du blir sjuk eller upplever trötthet under ledigheten. Detta kan betraktas som ett friskhetstecken, att kroppen fungerar som den ska. 

En kombination av vila, sömn och roliga aktiviteter gör gott för kropp och själ efter stress. Under semesterns första dagar är det bra att ha utrymme till vila om man varit stressad länge. Sedan kan man fylla på med det som ger energi, vare sig det är att läsa böcker i hängmattan eller köra hårda träningspass. Det är individuellt vad som gör att just du och din kropp mår bra. 

– När du kan blicka tillbaka och känna ”Åh vad skönt vad det där var och åh vad bra jag mådde” – då har du gett dig själv riktigt bra återhämtning, berättar stresscoachen för tidningen.

Text: Mauritza Klingspor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS