News55

Salmonella från samma äggproducent i elva av landets regioner

Ägg, det tros vara smittkällan bakom ett större utbrott av salmonella.
Ägg tros vara smittkällan bakom ett större utbrott av salmonella. (Foto: Linus Sundahl-DjerfSVD/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 sep. 2025Publicerad: 18 sep. 2025

Ett utbrott av salmonella på ett äldreboende i Sörmland är en del av ett större utbrott. Smittkällan är sannolikt ägg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Äldre, små barn och personer med nedsatt immunförsvar är särskilt sårbara för salmonella, men i de flesta fall är inte sjukdomen särskilt farlig.

Tidigare i september konstaterades ett utbrott av diarrésjukdom på ett äldreboende i Katrineholm.

“För äldre personer kan salmonella vara särskilt allvarligt eftersom många har nedsatt motståndskraft. Det är viktigt att de får i sig vätska regelbundet för att motverka vätskeförlust vid diarré”, sade Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Sörmland, då i ett pressmeddelande från Region Sörmland.

Hon påtalar även att det här är en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och att det innebär att smittan måste anmälas och att åtgärder vidtas för att förhindra spridning.

Smittar ofta genom mat

Salmonella smittar oftast genom förtäring av förorenade livsmedel. För att inte smittas av den här bakterien är det därför viktigt att hantera och tillaga mat på ett sätt som förhindrar att bakterier kan föröka sig.

ett kokt och ett stekt ägg
När ett ägg har upphättats så mycket att äggulan blir trögflytande och krämig dör salmonella, det gäller både kokt och stekt ägg. (Foto: Alma Grigorita’s Images och Mithul Varshan/Pexels)

I 11 av Sveriges 21 regioner har människor nu smittats av magsjukdomen salmonella, 48 fall har hittills visat sig ha en koppling till utbrottet och 18 av dem finns i Sörmland.

ANNONS

Genetiska jämförelser visar att det är samma variant av bakterien som har orsakat alla sjukdomsfall och samma variant av salmonella har hittats hos en äggproducent.

De smittade äggen återkallades den 27 augusti. För att inte smittas av salmonella via ägg behöver äggen vara tillräckligt upphettade.

“Salmonella dör när äggulan blir trögflytande och krämig. En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att salmonella ska dö. Detta gäller både stekt och kokt ägg”, säger biträdande statsepidemiolog Stephan Stenmark i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Läs mer på News55: Salmonella – en plåga även på stenåldern

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

ANNONS
ANNONS