Pollenallergiker kämpar med sina besvär. Som tur är finns lindring och hjälp för de som drabbas. Samtidigt finns en hel del myter som kan förvirra oss och därför har SVT rätt ut vad som är sant och falskt gällande pollenallergi.
Mest läst i kategorin
Många tror att symtomen lindras med åldern. Men det stämmer tyvärr inte, det finns ingen forskning som tyder på att allergin blir lättsammare ju äldre man blir. Att träning hjälper är en annan utbredd myt, men att vara vältränad har ingen inverkan på den besvärliga allergin, skriver SVT.
Antihistamin tillsammans med ögondroppar, nässprej och halstabletter kan vara en bra kombination om du upplever starka symtom. Se till att ha koll på när de första allergisymtomen brukar dyka upp och börja medicinera två veckor innan besvären börjar. Om din allergimedicin inte ger någon effekt finns annan hjälp att få, bland annat allergivaccin.
– Den är väldigt effektiv, i varje fall för barn, man ger den antingen i form av sprutor eller tabletter och behandlingen brukar vara i tre år, säger allergologen Mareike Fech-Bormann till SVT.
Var särskilt uppmärksam på symtom som hosta och andningsbesvär under pollensäsongen. Dessa kan misstas för pollenallergi, men kan istället vara astma. Ungefär hälften av de som är allergiska mot pollen har också astma, därför finns det skäl att vända sig till vården om man har besvär med hosta och andning.
Det finns alltså hjälp att få för den som lider av pollenallergi. I allt från lindriga symtom till stora besvär finns sätt att få bukt på besvären – så att du kan njuta av sommaren.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.