En utredning ska se över vilka insatser som behövs för att skapa säkrare tillgång till läkemedel, såväl i vardagen som under krissituationer och vid höjd beredskap.


Mest läst i kategorin
Region Skånes läkemedelschef Maria Landgren har tagit på sig uppdraget som särskild utredare när regeringen tillsätter en utredning för att skapa en säkrare tillgång till läkemedel.
Regeringen anser att det här är en särskilt viktig fråga som behöver hanteras skyndsamt eftersom en reglering på området kan ge extra verktyg vid en kommande krissituation.
“Generellt har vi en stabil läkemedelsförsörjning i Sverige. Dock uppstår rest- och bristsituationer av olika slag, vilka kan vara hanterbara i vardagssituationer men förödande vid till exempel en krissituation. Vi behöver göra mer på detta området”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.
Detta ska utredningen göra
Bland annat ska utredningen föreslå åtgärder för att förebygga och hantera brist på läkemedel, som antibiotika och veterinärmedicinska läkemedel.
I dag vidtas åtgärder för att möta rest- och bristsituationer, men trots det är det vanligt med bristsituationer som har negativ påverkan på patienter och på hälso- och sjukvården.
För att stärka den nationella förmågan att säkra tillgången på läkemedel, även i större volymer, ska utredningen också föreslå en nationell funktion för samordning och inköp av läkemedel.
Förslaget ska dessutom innehålla en analys av hur en sådan nationell funktion ska utformas och finansieras, i vilka situationer en sådan funktion ska kunna nyttjas samt vilken aktör som är mest lämpad att ansvara för den.
Utredningen ska även:
- analysera och föreslå en lämplig ordning för tvingande fördelning eller omfördelning av läkemedel
- ta ställning till om sjukhusapotek även ska kunna tillgodose läkemedelsförsörjning till andra vårdinrättningar än sjukhus
- föreslå vilka krav som bör gälla för öppenvårdsapoteks och partihandlares beredskap
- kartlägga dosverksamheten och föreslå ändringar som förtydligar ansvar, finansiering och funktion
- analysera situationen och vid behov föreslå åtgärder för att stärka extemporeapotekens förutsättningar att hjälpa till vid kritiska bristsituationer
- lämna nödvändiga författningsförslag.
Källa: Regeringens pressmeddelande
Den 31 mars 2026 ska utredningen lämna ett delbetänkande som rör tvingande omfördelning eller fördelning av läkemedel och sedan lämna sitt slutliga betänkande den 30 november 2026.

Läs mer på News55: Brist på läkemedel stort problem för seniorer

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.