News55

Sjukdomen som mest drabbar 50-plussare

Ett blodprov tas. Sjukdomen polymyalgia reumatika drabbar mest kvinnor som är 50-plus och diagnosen ställs med ett blodprov
Sjukdomen polymyalgia reumatika drabbar mest kvinnor som är 50-plus och diagnosen ställs med ett blodprov. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Sjukdomen muskelreumatism, eller polymyalgia reumatika är vanligast bland kvinnor som är 50-plus. Orsaken till sjukdomen är inte klarlagd, men den går över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polymyalgia reumatika, PMR, känns som musklerna värker och du blir allt mer stel, efter bara några veckor från första symtomen på sjukdomen kan det kännas omöjligt att ta sig ur sängen, det skriver Må Bra.

Vanligast i norr

Stefan Engstrand, reumatolog vid Norrlands universitetssjukhus och Aleris specialistvård i Umeå, säger att PMR kommer ganska akut och att den som drabbas snabbt blir sämre.

Sjukdomen är vanligare här i norra delen av världen och det är nästan bara personer över 50 som drabbas, två tredjedelar av dem är kvinnor och i vissa släkter förekommer sjukdomen oftare.

“Men det är inte en ärftlig sjukdom på så vis att risken ökar om din förälder drabbats av PMR. Vi vet ganska lite om sjukdomens orsaker men den är relativt vanlig och känd inom primärvården, som tar hand om de flesta fallen”, säger Stefan Engstrand till Må Bra.

ANNONS

Inflammation i kroppen

Diagnos ställs med att ta sänkan, ett blodprov som mäter graden av inflammation i kroppen, och genom patientens sjukdomshistoria.

Stefan Engstrand berättar att den som drabbas oftast har en kraftig inflammation som syns i blodprov och ger typiska symtom med stelhet och värk, särskilt i säte, axlar, skuldror och rygg.

ANNONS

“Muskelreumatism ger aldrig värk i fingrar eller ben och värken sitter egentligen inte alls i musklerna, även om det känns så. Inflammationen sitter i leder, sen- och ligamentfästen”, säger han till Må Bra.

Kortisonbehandling

Sjukdomen behandlas med kortison och redan efter ett par dygns behandling upplever många patienter en dramatisk förbättring, vilket tyder på att de fått rätt diagnos.

PMR kan enligt Stefan Engstrand förväxlas med andra reumatiska sjukdomar som har diffusa symtom hos äldre, som exempelvis ledgångsreumatism.

Sjukdomen muskelreumatism är inte falig men kortisonbehandlingen kan ge bestående skador om den pågår för länge.

I förebyggande syfte ordineras kalk­tabletter, D-vitamintillskott och skelettstärkande läkemedel, dessutom kontrolleras blodsockret regelbundet.

Kortisonet bör börja trappas ned ganska snabbt för att minska risken för biverkningar.

Läker ut med tiden

ANNONS

Stefan Engstrand säger att det är viktigt att hålla igång sin kondition och sin muskelstyrka och att träning rekommenderas efter att den akuta inflammatoriska fasen av sjukdomen är över.

“Vi tror att sjukdomen självläker med tiden, inom två år är de flesta helt friska, utan kvarstående men eller funktionshinder. PMR är ingen kronisk sjukdom, säger han till Må Bra.

Här är tidiga tecken på ledgångsreumatism

Som med så många andra diagnoser är tidig upptäck väsentligt och det gäller även ledgångsreumatism. Men vården är ojämlik och långsam.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS