News55

Sjuksköterska läste otillåtet journaler i flera år

Exteriör på Universitetssjukhuset i Region Örebro. Här har en sjuksköterska i flera år gjort slagningar i journaler som hon inte har att göra med, något som är förbjudet
Vid Universitetssjukhuset i Örebro har en sjuksköterska i flera år gjort slagningar i journaler som hon inte har att göra med, något som är förbjudet. (Foto Mats Schagerström/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 jan. 2025Publicerad: 16 jan. 2025

Under flera år kunde en sjuksköterska på en ögonklinik göra otillåtna journalslagningar utan att någon upptäckte det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera privatpersoner har polisanmält en sjuksköterska på Ögonkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, det rapporterar SVT.

Sjuksköterskan har i flera år gjort slagningar i journaler som hon inte har rätt att göra då det inte har varit hennes patienter på kliniken.

Vissa patienter har hon följt kontinuerligt i flera år, i andra fall har slagningarna gjorts vid enstaka tillfällen.

Sjuksköterskan har aktivt sökt i journaler inom bland annat beroendecentrum, gynekologi, hud, infektionsklinik, obstetrik och psykiatrin.

Regionen polisanmäler sjuksköterskan

Region Örebro är nu klar med sin interngranskning av sjuksköterskan och konstaterar att hon inte haft rätt att ta del av journaluppgifterna i de fall regionen har granskat.

De 45 patienter som har drabbats har inte varit patienter till sjuksköterskan och det finns inga andra skäl för henne att läsa deras journaler. 

Regionen ser allvarligt på händelsen och kommer göra en polisanmälan, det säger Therese Deutsch, hr-chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

ANNONS

Hon förklarar att anledningen till att det här har kunnat fortgå så länge utan att upptäckas är att regionen bara gör stickprovskontroller och är beroende av flera olika saker för att kunna upptäcka journalintrång.

Therese Deutsch tycker att det som skett här är utom all rimlighet och säger att fallet är unikt.

“Det är otroligt tragiskt att det här har hänt och vi behöver hantera det så bra vi kan, men jag tycker inte att man ska känna en oro för att komma till vården, att öppna upp sig. Det är ju otroligt viktigt att man känner sig trygg i att prata med den man pratar med”, säger hon till SVT.

ANNONS

En av de drabbade

Camilla, som SVT kallar henne, är en av de som drabbats av sjuksköterskans otillåtna journalslagningar. Bakåt i tiden har hon en koppling till en person som står sjuksköterskan nära.

Hon såg på 1177 att sjuksköterskan hade läst i hennes journal och att hon även hade kollat upp två av hennes barn. Camilla och hennes barn har polisanmält sjuksköterskan.

“Det är som en skräckfilm. Det står ‘öppnat’ på alla mina filer. Hon vet mer om mig än jag gör. Jag förstår inte vad hon är för en människa som kan göra så här”, säger Camilla till SVT.

Vem får läsa din journal?

För vårdpersonal utan vårdrelation till en patient är det olagligt att läsa dennes journal. Det här förbudet är strikt.
Förbudet har bland annat tillkommit för att förhindra personer som arbetar inom vården tt kunna ta del av anhörigas känsliga patientuppgifter.
Lagstiftaren har gett patienten själv rätt att ta del av innehållet i sin journal, men det finns väldigt sällsynta undantag då det råder sekretess för patienten.
ANNONS

Sjuksköterska jobbade 20 år utan legitimation

En kvinna jobbade som sjuksköterska inom Region Jämtland Härjedalen i nära 20 år – utan legitimation, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS