News55

Äldres läkemedel stjäls av personal – används som narkotika

vården
I flera av fallen har vårdpersonal stulit läkemedel eller förskrivit mediciner till sig själva, visar granskningen. Personerna på bilden är inte personerna i artiklen. (Foto: Canva)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 20 apr. 2025Publicerad: 20 apr. 2025

I Region Skåne har en granskning visat att ett antal anställda inom vården misstänks för narkotikamissbruk.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten, som baseras på anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), identifierar 77 personer som bedöms utgöra en risk för patientsäkerheten.

En betydande del av dessa fall handlar om missbruk av opioider, särskilt läkemedel som Oxikodon och Oxynorm.

I flera av fallen har vårdpersonal stulit läkemedel eller förskrivit mediciner till sig själva, vilket har lett till allvarliga konsekvenser för både individerna och arbetsmiljön.

MISSA INTE: Kriminella drev vårdcentral – med myndighetens vetskap. News55

Personal inom vården särskilt utsatta

Enligt rapporten är just sjukvårdspersonal särskilt utsatta för att utveckla beroende, främst på grund av den lägre tröskeln för tillgång till starka läkemedel.

Opioider, som är smärtstillande medel, kan vara beroendeframkallande och har blivit en del av de problem som rapporterats inom vården.

Ett av de mest uppmärksammade fallen involverade en läkare som rökte heroin under arbetstid, vilket ledde till att han förlorade sin legitimation.

ANNONS
ANNONS

77 anmälningar

Av de 77 anmälningar som SVT Nyheter Skåne har tagit del av är 21 relaterade till narkotikaanvändning.

Detta gör missbruk till den enskilt vanligaste orsaken bakom anmälningarna.

Regionens tillförordnade chefläkare, Åsa Rudin, betonar att det är avgörande att upptäcka och ge stöd till de anställda i vården som har hamnat i ett beroende för att kunna hjälpa dem vidare.

“Av alla anställda är det faktiskt ganska få men det är oerhört viktigt att vi upptäcker och hjälper de här individerna”, säger hon.

“Ett samhällsproblem”

I de flesta fall rör det sig om personal som inte bara riskerar sin egen hälsa utan också kan påverka patientsäkerheten negativt.

“Det är lätt att se det som ett individproblem. Jag tror att vi behöver se det som ett samhällsproblem och se till att arbetsgivarna tar ansvar för att minska riskerna”, säger forskaren Emma Brulin till SVT Nyheter.

ANNONS

Se även:

Våg av falska läkarintyg – ministern: “De plundrar vår välfärd”. News55

Avskedad läkare fick jobb i annan region. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS