Det är vanligt att någon gång i livet vårda en anhörig i hemmet, vilket kan vara krävande och gå ut över den egna hälsan. Det kan också inverka på det sociala umgänget och leda till att man som vårdare blir ensammare.
Mest läst i kategorin
Är man yrkesverksam kan det förstås bli extra svårt att kombinera jobb med vård i hemmet, speciellt om så sker över en längre tid.
Petra Ulmanen, biträdande lektor vid institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet har forskat i ämnet.
“Nästan hälften av alla i medelåldern ger omsorg, och fem procent av kvinnorna respektive två procent av männen blir till följd av detta sjukskrivna i minst två veckor. Det handlar om många människor” berättar hon för Publikt.
Brist på återhämtning kan göre en sjuk
Bristen på återhämtning är ofta orsak till sjukskrivningar bland de som vårdar anhörig i hemmet. Det beror förstås på graden av arbetsbelastning som det kan innebära – både fysiskt och psykiskt.
“Det handlar om brist på återhämtning som kan leda till överansträngning, men även känslomässig belastning på grund av oro och stress över hur utgången kommer att bli. Att vara vårdgivare innebär ofta kringuppgifter som uppstår utöver de vårdande insatserna, till exempel kontakt med vård och omsorg.”
Kontakt med vården innebär att man representerar den som är sjuk när han/hon inte kan representera sig själv.
“Personen man vårdar kanske är så sjuk att han eller hon inte kan föra sin egen talan. Det är ett stort och tungt ansvar. Situationen kan leda till stressymptom” berättar Petra Ullman vidare.
Senaste nytt
Det kan vara positivt att fortsätta jobba
Helena Kjellgren är legitimerad psykolog vid företagshälsovården och betonar att arbete och kontakt med kollegor är viktigt för vårt välmående. Dels kan det bli ensamt att vårda en anhörig i hemmet, dels kan gemenskap med andra utanför hemmet styrka oss på ett mentalt plan.
Trots krävande hemförhållanden är det alltså positivt om man samtidigt kan fortsätta att yrkesarbeta.
– Det finns uppenbara fördelar med att fortsätta att arbeta i den omfattning man klarar av. Det är hälsofrämjande med en meningsfull sysselsättning – att man får vara produktiv och känna sig duktig” berättar hon för Publikt.
Tjänstledigt kan vara en annan lösning för den som inte orkar axla båda rollerna samtidigt. Det är ett bättre alternativ än att säga upp sig – annars finns det ju ingen trygghet att komma tillbaka till.
Om man vårdar någon med livshotande sjukdom kan man ansöka om vårdnadsersättning från Försäkringskassan.
Ensamhet och vårs av anhörig i hemmet
Lena Dahlberg och Mariam Kirvalidze har forskat i hur vård av anhörig i hemmet kan påverka äldre personer på ett socialt plan. Deras studie omfattade personer som vårdar sin partner i åldern 65 år och uppåt. KI rapporerar.
De undersökte på vilket sätt ensamhet drabbar äldre vårdgivare, vilka faktorer som ökar risken för ensamhet i denna grupp, konsekvenserna och hur de själva upplever sin situation.
Rapporten visar bland annat att ensamhet kan innebära känslomässig ensamhet inom parrelationen, speciellt om sjukdomstillståndet är mycket allvarligt. Demens är ett typiskt exempel på hur närstående kan uppleva ensamhet när en nära anhörig gradvis förändras.
– Ensamhet kan också bero på social isolering eller osäkerhet i rollen som vårdare, berättar Lena Dahlberg, professor vid Högskolan Dalarna och anknuten forskare vid Karolinska Institutet.
– Den som vårdar offrar vanligtvis sitt sociala liv och sina egna behov. Det är viktigt att samhället erbjuder insatser för att lindra arbetsbördan, berättar Mariam Kirvalidze, doktorand vid Karolinska Institutet.
Läs också:
Få svenskar vill vårda sina anhöriga äldre
Så kan sjuka barn sabba din pension
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.