News55

Bristen på vårdplatser leder till dödsfall

En sjukhussäng. Bristen på vårdplatser handlar inte om att det saknas sängar utan om att det saknas personal
Bristen på vårdplatser handlar inte om att det saknas sängar utan om att det saknas personal. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 jan. 2025Publicerad: 07 jan. 2025

I Sverige minskade antalet vårdplatser med 30 procent mellan 2009 och 2023, vilket gör att vi har det lägsta antalet tillgängliga platser per capita bland alla OECD-länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att antalet disponibla vårdplatser minskat från 2,8 till 1,9 per 1 000 invånare gör att Sverige i dag, enligt Socialastyrelsen, saknar mer än 2 200 platser, det skriver Senioren.

I en internationell jämförelse ligger Sverige dåligt till och har det lägsta antalet disponibla vårdplatser per person bland OECD-länderna.

Läkarförbundet menar att det är regionernas nedskärningar på personal som driver på den negativa trenden.

Kritisk rapport

I en rapport kritiserar Läkarförbundet vårdplatsbristen och enligt rapporten skickar var tionde läkare varje vecka hem patienter som borde ha lagts in.

Nästan var sjunde läkare är enligt rapporten varje vecka tvungen att skriva ut patienter för tidigt. Bristen på vårdplatser är ett av de största hoten mot patientsäkerheten,

“Bristen på vårdplatser leder till dödsfall, vårdrelaterade infektioner, återinskrivningar, bristande arbetsmiljö och sämre tillgänglighet”, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale till Senioren.

ANNONS

Kritiserar regionerna

ANNONS

Sofia Rydgren Stale tycker att regeringen behöver ställa ökade krav på landets regioner eftersom staten enligt henne tar initiativ för att förbättra tillgången på vårdplatser, men regionerna inte svarar upp.

Hon är kritisk till att Sveriges kommuner och regioner, SKR, enligt henne tonar ned den utmaning som bristen på vårdplatser och överbeläggningar ger och menar att SKR motverkar regeringens ambition att att öka antalet vårdplatser.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver hon att regeringen: “har lovat fler vårdplatser men inget pekar mot att regionerna försöker infria detta löfte. Därför måste regeringen öka pressen på regionerna genom en starkare styrning”.

“Mindre än halva mandatperioden återstår. Regeringen måste ställa tydligare krav på regionerna om löftet om fler vårdplatser ska bli verklighet”, skriver hon vidare i SvD.

Handlar inte om sängar

Socialstyrelsen presenterade i våras en plan med 160 åtgärder som redan 2026 ska lösa bristen på vårdplatser.

Sofia Rydgren Stale menar dock att den prognosen inte kommer bli verklighet utan skapar falska förhoppningar hos allmänheten och hos dem som arbetar inom vården, och hon varnar för att utvecklingen i stället går i motsatt riktning.

Hon skriver i SvD att vårdplatsbrist inte handlar om att det saknas sängar, utan om personalbrist och hon menar att regionerna inte prioriterar åtgärder för att öka kapaciteten utan är fullt upptagna med att skära ned, särskilt på personal.

ANNONS

Sjukvården livsfarlig för de svaga: “Fruktansvärt och skrämmande”

Ett sjukvårdssystem som tar liv istället för att rädda dem är naturligtvis en katastrof. Ändå fortgår det. Allt medan slutenvården fortsätter att skörda offer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]