News55

Då kan ditt hjärta vara i farozonen

Artikelbild
Hjärtat är det viktigt att vara rädd om. Och det gäller att ha koll på vissa områden. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 aug. 2023

Det finns vissa faktorer som inverkar starkt för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det är framförallt några viktiga områden du bör hålla koll på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över två miljoner svenskar lider av någon form av hjärt- och kärlsjukdom. En ny studie, som finansierats av Hjärt- Lungfonden, har undersökt hjärthälsan bland svenska personer i åldrarna 50-64 år, med utgångspunkt från ett nytt poängsystem från American heart association, skriver Aftonbladet.

– Det handlar om ett system baserat på om man röker eller inte, graden av fysisk aktivitet, kost, blodsocker, kolesterol, blodtryck och BMI, säger Pontus Henriksson, dietist och docent i näringsfysiologi vid Linköpings universitet. Han har varit involverad i studien tillsammans med forskare från sex stora universitetssjukhus i Sverige.

Svag punkt

Deltagarna har inom varje kategori fått uppge sina vanor inom dessa sju områden. Svaren har sedan hamnat i en idealnivå, medelnivå och låg nivå.

– Det visade sig att bara 18,2 procent av deltagarna låg på en idealnivå, medan 51,9 hade en medelmåttig hjärthälsa, säger Pontus Henriksson som också berättar att 29,9 procent hade dålig hjärthälsa, skriver Aftonbladet.

Av undersökningen framgick bland annat att många av deltagarna låg bra till när det gäller fysisk aktivitet och att inte röka.

– Men det är få som har en ideal kost som handlar om att äta mycket frukt och grönt, fullkorn, lågt intag av salt och socker. Bara 3,6 procent får högsta poäng här, konstaterar Pontus Henriksson.

Resultatet av studien ligger i linje med det man sett internationellt.

ANNONS

– Det visar också hur viktigt det är att som person att tänka på sina levnadsvanor. Framförallt är det viktigt att i medelåldern regelbundet ha koll på blodtryck, blodfett och blodsockernivåer, säger Henriksson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS