News55

Dyr privat cancervård till Sverige: "Ojämlik vård där plånboken styr"

vård
Det kan bli dyrt att gå till läkaren i framtiden, varnar debattören. Bilden är ett montage. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 feb. 2025Publicerad: 14 feb. 2025

Det verkar som om vi i Sverige, gradvis, ska slå sönder vårt offentliga sjukvårdssystem och i stället skapa vård som styrs av hur mycket pengar du har, menar forskaren John Lapidus.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den privata sjukvårdsindustrins aktörer blir allt starkare i Sverige, vilket sätter Hälso- och sjukvårdslagens skrivningar om vård efter behov och på lika villkor ur spel, det skriver John Lapidus forskare i ekonomisk historia, i Expressen.

I Helsingfors finns det privata cancersjukhuset Docrates där cancervården kostar hundratusentals kronor. Kostnaderna täcks dock av privat sjukvårdsförsäkring.

Men innan du anländer till sjukhuset för att få vård ska du dock kolla villkoren i din försäkring och skicka in en betalningsförbindelse, annars debiteras du för vårdkostnaderna.

Exkluderande verksamhet

Nu öppnar Docrates cancersjukhus sin första klinik i Sverige, den nya kliniken i Stockholm ska erbjuda patienter i Sverige individanpassad cancervård utan väntetid. Från och med mars tar mottagningen emot bokningar, det framgår av ett pressmeddelande.

Till Docrates filial i Stockholm och till dess exkluderande verksamhet behövs framstående onkologer från den offentliga vården, skriver John Lapidus.

Renske Altena har värvats till Docrates som klinikchef och slutat sin anställning som forskare och överläkare på Karolinska sjukhuset.

“Det är svårt att förutse hur många patienter som kommer att söka sig till oss. Men det är redan många onkologer som har kontaktat mig eftersom de är intresserade av att jobba hos oss”, säger hon till Läkartidningen.

ANNONS

Den offentliga vården kommer alltså dräneras ytterligare på specialistläkare, skriver John Lapidus.

ANNONS

Ojämlik vård

Renske Altena tycker att frågan om vem som ska finansiera vård framför allt är en fråga för politiker.

“Ojämlikhet inom cancervården är ett jättestort problem. Det finns även i den offentliga vården och beror på många olika saker. Samtidigt är det ett faktum att allt fler har en privat sjukvårdsförsäkring, som de skaffar själva eller via jobbet. Det sker en utveckling mot allt fler privata vårdgivare. Det kanske inte är lika långt gånget i Sverige som det är i andra länder. Men att den här utvecklingen är på gång även i Sverige, det går inte att blunda för”, säger hon till Läkartidningen.

Jani Mikkola är vd för Docrates Sverige, han skriver i sin presentation på Linkedin att han: “Tillsammans med kollegor, förändrat Docrates från ett förlustbringande företag till ett av de mest lönsamma och snabbast växande privata hälsovårdsföretagen i Finland”.

“Docrates gör mycket som är bra, de är till exempel snabba med att ge tider till patienter. Det som främst oroar mig är att det blir en väldigt ojämlik vård för patienterna, där det är plånboken som styr. Det är något som vi inte har i det svenska systemet”, säger Karin Holmsten till Läkartidningen.

Hon är överläkare i onkologi på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Triggar varandra

ANNONS

John Lapidus skriver att nästan 800 000 svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring och att de privata vårdgivarna växer som svampar ur jorden.

Han menar att privat drift och privat finansiering triggar varandra på ett sätt som urholkar den offentliga vården, samt sätter Hälso- och sjukvårdslagens skrivningar om vård efter behov och vård på lika villkor ur spel.

Trots att Docrates utesluter en majoritet av befolkningen är klinikens slogan “Tillsammans mot cancer“.

“Det är ett typiskt exempel på det nyliberala nyspråk som har blivit så populärt i sjukvårdssammanhang: ojämlikhet är jämlikhet, privata sjukvårdsförsäkringar avlastar det offentliga, ingen köper sig före vårdkön och så vidare och så vidare”, skriver John Lapidus i Expressen.

Han skriver vidare att det verkar som att vi gradvis ska slå sönder det offentliga sjukvårdssystemet och skapa vård efter plånbok.

Cancer: “Fler män måste söka vård i tid”

Fler män än kvinnor drabbas av och dör av cancer, fler måste nå ut till män så att de söker vård för misstänkta cancersymtom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS