News55

Fast läkare få förunnat – krav på lagändring

En läkare
Bara en av tre svenskar har enligt en kartläggning en fast läkare. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 nov. 2024Publicerad: 06 nov. 2024

Det är bara en av tre svenskar som har en fast läkarkontakt och Läkarförbundet vill ha en lagändring så att patienter listas på en läkare och inte bara på en vårdcentral.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys presenterade nyligen sin kartläggning av hur stor andel av svenskarna som har tillgång till en fast läkare, det skriver Läkartidningen.

Det är tänkt att primärvården i framtiden ska vara navet i svensk sjukvård och på vägen mot att alla ska ha en fast läkare har delmål satts upp.

Enligt en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och regioner skulle 55 procent av svenskarna ha en fast läkarkontakt senast vid årsskiftet 2022–2023.

Kartläggningen som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys gjort visar dock att andelen svenskar som uppfattar att de har en fast läkare inte har ökat sedan 2020.

Enligt undersökningen uppfattar endast tre av tio svenskar att de har en fast läkare, trots att alla svenskar ska kunna välja en fast läkarkontakt på sin vårdcentral.

Bekymmersamt

“Det är bekymmersamt att andelen som svarar att de har en fast läkarkontakt i primärvården inte ökar. Vi vet att patienter som har en fast läkare har bättre upplevelser av vården än de som inte har en fast läkare. Bland annat känner de sig mer delaktiga i sin vård och uppfattar också att de har en bättre tillgång till vård”, säger Cecilia Dahlgren i ett pressmeddelande.

Hon är utredare och projektledare vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

ANNONS

Andelen som uppger att de har en fast läkare är högre i grupper som generellt har högre vårdbehov, vilket är positivt

Det finns dock regionala skillnader som inte kan förklaras med skillnad i behov, vilket betyder att andra faktorer också påverkar möjligheten att få en fast läkare.

ANNONS

Lagändring

Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundets ordförande, anser att kartläggningen är ett underkännande av regeringens och regionernas arbete i den här frågan.

En aktuell kartläggning från Läkarförbundet visar dessutom att bara tre regioner har fattat beslut om att de ska nå Socialstyrelsens riktvärde på 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården och antagit handlingsplaner för att nå dit.

Läkarförbundet vill nu att lagen ändras så att patienter listas på en namngiven läkare i stället för på en vårdcentral.

“Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i vården. Regeringen behöver sätta ett hårdare tryck på regionerna och ställa tydligare krav på hur medlen används och ta initiativ till en skärpt lagstiftning som innebär att invånare listas på läkare”, säger Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Slutrapportering

ANNONS

I mars 2024 ska Myndigheten för vård- och omsorgsanalys slutrapportera regeringsuppdraget att följa omställningen till en god och nära vård.

“Förutom att titta på den regionala hälso- och sjukvården där tillgången till fast läkarkontakt är en viktig grund för omställningen kommer vi också att fördjupa vår analys av kommunernas förutsättningar för att nå målen för omställningen”, säger Siri Ståhle, utredare som projektleder uppföljningen, i myndighetens pressmeddelandet.

Svenska patienter drabbade av landsomfattande bedrägerivåg

Tusentals svenska patienter i hela landet har drabbats av den senaste vågen av bluffsamtal och falska QR-koder. På några ögonblick har ditt konto länsats. Nu varnar Nationellt bedrägericentrum för bedrägeriförsöken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS