News55

Här är hotet mot våra kärleksrelationer

Harmonin och lyckan i en relation riskerar att slås i kras av ett vanligt vardagsfenomen. Foto: Jan Forsman/Scanpix
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 jan. 2024

Det finns något i vardagen som förstör och hotar våra kärleksrelationer. Det visar ny forskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är mobiltelefoner som förstör mellan många par. De leder bland annat till distans, misstänksamhet, frustration – och skilsmässor, skriver Kurera.

Om du irriterar dig på att din partner lägger mer fokus på sin telefon än ger dig uppmärksamhet vid en konversation är du långt ifrån ensam. Likaså att du stör dig på att vederbörande hellre scrollar på mobilen på kvällarna än pratar med dig i soffan. Eller kanske sitter ni båda och ger mobilen mer uppmärksamhet än varandra? Detta kan leda till att parrelationens kvalitet försvagas och relationen förkortas, konstaterar forskaren Anna Rotkirch, som varit initiativtagare till en ny studie vid Åbo universitet.

Triggar misstänksamhet

Mobilen kan också trigga misstänksamhet och det finns ett samband mellan mobilanvändning och svartsjuka, otrohet – och risk för skilsmässor, skriver Kurera.

När någon sitter med sin telefon vet inte omgivningen vad man gör på den., till exempel vem man skriver till, tittar på och så vidare.

– Om du läser en tidning eller en bok så har man en aning. Men på skärmen har man inte det. Det ökar misstroendet vilket föder mer svartsjuka, fler konflikter och mer misstänksamhet i parrelationer, säger Anna Rotkirch.

Hon menar också att sociala medier är som en enda stor dejtingsajt, där du hela tiden ser personer som alltid ser ut som sitt bästa jag, medan din partner som sitter bredvid därhemma i vardagen kanske inte gör det. Det blir en ständig påminnelse om att det finns andra människor där ute och kan bli en stor dragningskraft när man är trött på att titta på sin gamla partner där hemma.

ANNONS

Går miste om närhet

ANNONS

Psykologen Anna Bennich säger att resultatet från studien inte är förvånande och att hon har sett tendenserna inom parterapin. När vi gör saker i vår egen telefon blir vi mer uppmärksamma på annat och missar det som händer runtomring oss vilket blir ett problem. Det kan skapa irritation och frustation hos partnern eller andra närstående och vi går samtidigt miste om närhet.

Hon menar att det är viktigt att ta upp frågan i relationen på ett tidigt stadium, när telefonen börjar bli ett problem. Annars kan det till slut bli svårt att göra någonting åt det och försöka hitta en balans.

– Jag hör ofta i terapin: “– Ja men jag sitter ju där bredvid dig!”. – “Fast du är inte där, då är det bättre att du går iväg och spelar golf eller något, så att jag inte ser dig”. Att ständigt vara på mobilen är att välja bort och visa att mobilen är “mer intressant än vad du är”. Och så kan det ju också vara, men inte precis hela tiden, säger Anna Bennich.

Inte bara av ondo

Mobilen kan dock vara bra om den används rätt i parrelationen, och till och med stärka förhållandet. Till exempel och man gör eller ser saker tillsamans – på samma skärm. Eller använder mobilen för att skriva romantiska, roliga eller sexiga sms till varandra under dagen, då kan det istället stärka relationen.

Och i relationen till andra närstående är det förstås positivt att kunna hålla kontakten, med långväga släktingar exempelvis. Allt handlar om hur vi förhåller oss till mobilen, understryker Anna Bennich, skriver Kurera.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Experten förklarar: Räntor – det här gäller nu

Bostadsmarknaden är i ständig förändring och påverkas av allt från räntor till ekonomiska prognoser och hushållens framtidstro. Med bostadsmarknaden i fokus och spekulationer om sjunkande styrränta till 1,5 procent under nästa år, väcks frågor om hur detta påverkar både köpare och räntor. Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, gav oss en inblick i den rådande situationen […]