News55

Kollar inte brottsregister trots grova brott mot äldre

En kvinna får hjälp av hemtjänstpersonal. En enkät visar att mer än hälften av alla kommuner i Sverige inte begär utdrag ur beslastningsregistret vid anställningar inom äldreomsorgen. Personerna på bilden har inget med texten att göra
En enkät visar att mer än hälften av alla kommuner i Sverige inte begär utdrag ur beslastningsregistret vid anställningar inom äldreomsorgen. Personerna på bilden har inget med texten att göra. (Foto: TT/Malin Hoelstad/SvD/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 okt. 2024Publicerad: 30 okt. 2024

Kommuner är osäkra på om det är lagligt att begära utdrag ur polisens belastningsregister vid anställningar inom äldreomsorgen och de flesta gör det inte.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges Radio P4 har frågat landets 290 kommuner om de begär utdrag ur polisens belastningsregister vid anställningar inom kommunens äldreomsorg. Alla utom två kommuner har svarat på enkäten.

De flesta begär inte utdrag

De senaste åren har flera grova våldsbrott och stölder begåtts inom hemtjänsten. Förra året kvävdes en kvinna till döds av en hemtjänstanställd i Strömstad och i Uppsala pågår utredningar om flera sexuella övergrepp inom äldreomsorgen, det rapporterar P4 Värmland.

Trots det här visar P4:s enkät att mer än hälften, 156, av Sveriges kommuner inte begär utdrag ur belastningsregistret vid anställningar inom äldreomsorgen.

En orsak till det här är att kommunerna inte är säkra på om det är lagligt att begära dessa utdrag. Om en person ska arbeta med barn krävs enligt lag ett utdrag ur brottsregistret innan anställning.

P4:s enkät visar att det råder delade meningar om huruvida det får göras vid anställningar inom äldreomsorgen. När det gäller arbete inom äldreomsorgen finns det varken något lagstöd eller något förbud.

ANNONS

Utredning pågår

Regeringen tillsatte i våras en snabbutredning om möjligheten till utökade bakgrundskontroller i kommunerna. Resultatet av utredningen ska presenteras i oktober och det är efterlängtat.

ANNONS

“Eftersom det finns en otydlighet i den här frågan var gränserna för vad som är tillåtet och inte går har vi en rekommendation att man ska vara lite restriktiv med detta”, säger Tomas Björk, arbetsrättslig chef på Sveriges kommuner och regioner, till P4 Värmland.

Karlstad är en av kommunerna som begär utdrag det, de har gjort det sedan tio år tillbaka.

“Det är jätteviktigt för oss för att vi ska kunna göra vad vi kan för att säkerställa att det är lämpliga personer som vi anställer”, säger Susanne Gustafsson, HR-chef för vård och omsorg i Karlstad kommun, till P4 Värmland.

Oroar SPF Seniorerna

Men, av 16 värmländska kommuner är det bara 6 som begär utdrag ur belastningsregistret när de anställer personal till äldreomsorgen, skriver Senioren, som tycker att Värmland är ett belysande exempel.

SPF Seniorerna reagerar starkt på att det är så många kommuner som inte kontrollerar polisens belastningsregister innan de anställer någon till äldreomsorgen.

“Det gör mig verkligen orolig och besviken att man struntar i att gå igenom belastningsregistret, det tycker jag är oerhört allvarligt”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson till P4 Värmland.

Bristande hygien inom äldreomsorgen

Socialstyrelsen har uppmärksammat att hygienrutiner inom vård och omsorg om äldre inte följs som de ska.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS