News55

Kunskaper i svenska ska bli bättre inom vården

Svenska
Det är inte alla som kan lära sig svenska, men som kan vara bra sällskap i alla fall. (Foto: Erik Nylander / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 jan. 2025Publicerad: 10 jan. 2025

Språkförbistring och problem i kommunikationen har blivit allt mer ifrågasatt inom vården — av brukarna själva. Utlandsfödd vårdpersonal ska därför förbättra sina kunskaper i svenska språket genom Äldreomsorgslyftet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ensamhet och psykisk ohälsa är ett växande problem bland äldre personer som bor ensamma. Många av dem har får vänner kvar i livet och kontakten med familjen är inte alltid som de önskar att den vore.

Det blir desto viktigare att kommunikation med vårdpersonal kan fungera bättre. För en del äldre är det en av få dagliga kontakter som de har.

MISSA INTE: Ny socialtjänstlag ska förbättra äldreomsorgen. News 55

Omfattande kunskapsbrist i svenska

En utredning har avslöjat omfattande språkproblem inom speciellt äldrevården eftersom stor del av personalen är utlandsfödd utan tidigare rötter i Sverige, enligt Senioren.

“Äldre måste kunna förstå och göra sig förstådda. Att personalen har goda kunskaper i svenska språket är därför en förutsättning för att arbetet inom äldreomsorgen ska kunna utföras på ett tryggt och säkert sätt” uttalar sig Anna Tenje, socialförsäkringsminister.

Ett viktigt syfte bakom de nya språkkraven är att öka tryggheten och samtidigt höja vårdkvaliteten.

ANNONS

Kommunal positiv till idén

ANNONS

“Det är bra att regeringen väljer att fortsätta satsa vidare på Äldreomsorgslyftet och det är viktigt med satsningar på språket. Språkfrågan är så enormt viktigt och det behövs flera verktyg som arbetsgivarna kan erbjuda arbetstagare i behov av språkutveckling”, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Hon tycker att arbetsgivare i större utsträckning borde förse sin personal med rätt verktyg för att lära sig svenska, men fortsättningsvis också satsa mer på att fylla kunskapsluckor inom vården.

“Tillräckliga kunskaper i svenska språket är nödvändigt för omsorgstagarnas säkerhet och kvaliteten i äldreomsorgen. Personal måste kunna förstå omsorgstagarna, själva kunna göra sig förstådda”, fortsätter hon.

Andra satsningar

Genom stödet vill regeringen även satsa på bättre ledarskap och utbildning av chefer.

Regeringen har också som mål att öka kunskapen kring äldres utsatthet för våld inom äldreomsorgen genom stöd och utbildning.

En annan prioritet är att vården måste bli bättre på att möta minoritetsgruppers behov, såsom hbtq-personer. De måste också kunna känna sig trygga.

Läs också:

ANNONS

Vistelse i naturen gör underverk för hjärnan. News 55

Personlighetstest ska stoppa narcissistiska chefer. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]