Inom demensvården ser vårdgivare lögner som en legitim vårdstrategi men en ny studie visar att det finns problem med den strategin.
Mest läst i kategorin
I en dansk studie har forskare granskat förekomsten av lögner inom demensvården och sett att vårdgivare ser lögner som en legitim strategi, det skriver Senioren.
Kan ha negativ effekt
Studien visar att det är vanligt att använda lögner inom demensvård och att både professionella vårdare och familjevårdare ser lögner som värdefulla verktyg som främjar de dementas välmående.
Studien visar dock även att vårdgivare inser de potentiella konsekvenserna av lögnerna.
Lögner kan få en dement person att må bättre, men enligt forskarna kan de även ha negativ effekt på terapeutiska relationer.
Senaste nytt
Fyra sorters lögner
I studien delar forskarna in lögner i fyra kategorier, vita lögner som skonar patienten, pragmatiska lögner, lögner med potentiellt oavsiktliga biverkningar och lägner som utgår från patientens verklighet.
Ett exempel på en vit lögn som skonar är att säga att det är söndag varje dag för att den boenda annars tror att hen måste gå till jobbet.
Pragmatiska lögner används för att skynda på och undvika att spendera för lång tid med en patient.
Lögner som potentiellt kan få oavsiktliga biverkningar är exempelvis att inte berätta att en person ska begravas eftersom patienten hade velat gå men inte kan, men den som inte har så bra minne har fortfarande känslor och behov.
Lögner som utgår från patientens verklighet är att ljuga och det hjälper dem inte att leva det liv de lever nu.
Lögner är lögner
Vissa vårdgivare anser att det som kan beskrivas som lögner i stället bör ses som ett sätt att erkänna och komma in på den dementas subjektiva verklighet.
Forskarna menar att det betyder att information som bygger på lögn har avgörande kliniska konsekvenser och att det betonar behovet av etisk eftertanke inom utbildning och praktik.
Enligt forskarna är det viktigt att se en lögn som en lögn, oavsett vilket syfte den har. De menar också att det är viktigt att vårdgivare både erkänner vad som är en lögn och att det kan finnas omständigheter då det anses olämpligt och olagligt att ljuga.
Så ska Seniorglädje öka kunskapen om demens
Nu lanseras Demensskolan av Seniorglädje. Denna ska ge kunskap och tips om hur man bäst bemöter en person som är drabbad av demens.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.