Forskare vid Göteborgs universitet har funnit ett oroväckande samband mellan utmattning i medelåldern och ökad risk för att utveckla demens senare i livet.
Mest läst i kategorin
Den banbrytande studien, som bygger på data från kvinnostudien i Göteborg, lyfter fram vikten av att hantera stress och mental hälsa tidigt i livet för att minska risken för allvarliga kognitiva sjukdomstillstånd i stigande åldrar, rapporterar Äldrecentrum.
Kvinnostudien i Göteborg startade redan 1968 och har sedan dess följt nära 800 kvinnor i åldrarna 38, 46, 50 och 54 år under en period av 50 år. Forskarna har löpande samlat in data om deltagarnas hälsa och kognitiva status. Den omfattande uppföljningen gav en unik insikt i hur psykisk ohälsa i medelåldern kan påverka hjärnans senare i livet.
En annan studie fann ett samband mellan utvecklad ångest i medelåldern och ökad risk att drabbas av Parkinson senare i livet. Hos personer med ångest var depression, lågt blodtryck, sömnstörningar och trötthet också associerat med ökade risker att utveckla sjukdomen.
Utmattning och tidig demens
Studien visar att kvinnor som drabbades av utmattningssyndrom i medelåldern löper en högre risk att utveckla demens före 75 års ålder. Det visade sig också att dessa kvinnor i genomsnitt utvecklade demens tidigare än de som inte hade upplevt utmattning.
Bland de som inte utvecklade demens kunde forskarna ändå observera en märkbar försämring av deras kognitiva förmåga jämfört med de som inte drabbats av utmattning i yngre åldrar.
Senaste nytt
Forskargruppens slutsatser
Trots att studien bygger på ett relativt litet datamaterial, menar forskarna att resultaten pekar på ett betydelsefullt samband som bör tas på allvar.
De understryker vikten av att fortsätta följa upp den kognitiva hälsan hos personer som drabbats av utmattningssyndrom och understryker behovet av ytterligare forskning inom området.
Det behövs mer forskning
Den här studien lyfter fram betydelsen av tidiga insatser och förebyggande åtgärder för att hantera stress och utmattning. Genom att fokusera på vårt psykiska mående och stresshantering i medelåldern kan vi kanske förhindra eller fördröja uppkomsten av demenssjukdomar.
Det är också viktigt att fortsatt undersöka de biologiska mekanismerna bakom detta samband för att utveckla effektiva strategier som ska kunna skydda hjärnan mot långsiktiga effekter av utmattningssyndrom.
Viktigt att arbeta preventivt
Resultaten från Göteborgs universitet påminner oss om hur viktigt det är att ta hand om vår mentala hälsa och hantera stress i vardagssituationer. Genom att förebygga utmattning och öka medvetenheten om möjliga konsekvenser för den som drabbas, kan ökad kunskap förbättra livskvaliteten och minska risken för demens hos framtida generationer.
News 55 har tidigare skrivit om det positiva med tidig diagnos av kognitiva sjukdomar såsom Alzheimer, vilket kan leda till livsstilsförändringar som förebygger utbrott av demens genom bättre hälsa och sunda vanor.
Läs också:
Viktig upptäckt för personer över 50: Ångest ökar risken för Parkinson
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.