News55

Så hanterar du sorgen när hunden dör

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 04 jan. 2024

Att förlora ett älskat husdjur kan vara ett hårt slag. Här kan du läsa tips av en terapirådgivare om hur du kan hantera förlusten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundar ger oss ovillkorligt med kärlek och sällskap. Det är ofta svårt den dagen när det är dags att tvingas ta farväl av sin fyrbenta familjemedlem och tomrummet efteråt kan kännas tungt.

Enligt Sally Land, som är terapirådgivare, brukar den akuta sorgen efter att ha förlorat ett husdjur generellt mattas av efter tre månader, skriver Allas.

Men sorg kan sitta i längre än så. Om du fortfarande efter ett år upplever en sorg som hindrar dig från att leva som vanligt, bör du överväga att söka hjälp från en terapeut eller kurator.

Sally Land delar med sig av fem råd kring hur du kan hantera sorgen.

  1. Sök stöd och någon att prata med i familjen eller vän. Det finns även många forum på sociala medier, till exempel hundgrupper på Facebook, där man kan få kontakt med andra hundägare som varit med om samma sak.
  2. Ge dig själv ett ordentligt avslut där du får ta ett sista farväl. Kanske sprida hundens aska på ett vackert ställe som ni brukade besöka tillsammans.
  3. Ge plats åt fina minnen. Till exempel göra något kreativt med bilder, skapa ett fotoalbum med de goda stunderna ni delade.
  4. Försök minnas din hunds korta tid på jorden på ett positivt sätt. Du kan även plantera ett litet träd eller placera en utsmyckad sten på någon av din hunds favoritplatser, ett ställe att gå till och minnas din vän.
  5. Det går aldrig att ersätta kärleken för den hund du förlorat, men våga öppna upp tanken på att du kanske med tiden kan hitta en annan kärlek för ett annat husdjur. En annan hund, eller katt, kan dessutom hjälpa dig att finna ro eftersom du har ett nytt litet liv att ta hand om. Men börja dock inte planera för ett nytt husdjur innan du känner dig redo. Sorgen ser olika ut för alla. Låt det ta tid, skriver Allas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS