Sjukvården upplevs som svårtillgänglig och lägger att allt större ansvar på patienter att hantera sin egen medicinering. Enligt forskning innebär det en ökad risk för problem.
Mest läst i kategorin
“Det var svårt. Ledsamt många gånger”.
Så säger Anita Eriksson, vars man var multisjuk, och gick bort förra året.
Hon var tvungen att axla ansvaret för medicineringen och ingen hjälp fanns att tillgå. Eftersom hon saknade medicinsk kunskap sedan tidigare, blev det en stor utmaning.
Som mest hade hon hand om 32 olika mediciner som hennes man skulle ta, och detta dagligen. Ett stort ansvar som inte alla kan – eller vill ta.
Ingen läkare förklarade något
“Det var ju aldrig någon läkare som förklarade något. Det var ju svårt, speciellt för honom. Han kände ju inte igen sina mediciner då och blev ledsen” berättar hon för P4 Östergötland.
Under flera år hjälpte Anita Eriksson sin man med medicineringen. På grund av sitt sjukdomstillstånd var han svag och saknade förmåga och kraft att komma i håg alla sina mediciner.
“Det tog tid och man fick ju kontrollera att man gjorde rätt flera gånger om. Jag vet att jag försökte kontakta läkare flera gånger, men det är ju svårt att komma fram och få hjälp”, berättar hon vidare.
“Patienter kommer i kläm. Patienter skadas. Det blir mer resurser som går åt till att lösa det som kunde ha undvikits”, berättar en distriktsläkaren som jobbar på en vårdcentral i Söderköping.
Hon upplever ofta att bristande information om mediciner drabbar patienter.
Senaste nytt
Patientsäkerheten går speciellt ut över äldre
En ny klinisk studie som gjorts på två sjukhus i landet ser samma mönster och varnar att patienter får för mycket ansvar och för lite information.
Samtidigt som ökat ansvar läggs över på patienterna själva är en av de viktigaste slutsatserna från årets rapport “Öppna Jämförelser” att förbättra läkemedelsförskrivningen för äldre personer genom att göra den säkrare.
Socialstyrelsen avråder äldre från att ta 70 läkemedel. Det visar tydligt att det behövs mer stöd i och hjälp i patienters medicinering.
Läs också:
Färre farliga läkemedel till äldre. News 55
70 läkemedel som är farliga för äldre personer. News 55
Varningen: Bristande tillsyn hotar patientsäkerheten. Dagens PS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55