News55

Transplantation av organ från grisar fördöms: Grymt och farligt

En gris. Djurrättsorganisationen PETA tycker att det är fel att använda levande, kännande grisar som producenter av organ för transplantation till människor
Djurrättsorganisationen PETA tycker att det är fel att använda grisar som producenter av organ för transplantation till människor. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Transplantation av djurorgan innebär att levande, kännande djur dödas på fruktansvärda sätt för en procedur som resulterar i den mänskliga mottagarens död, det menar PETA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att världens första levande mottagare av en genetiskt modifierad grisnjure dog, bara några veckor efter att han fått organet, fördömer den amerikanska djurrättsorganisationen PETA användande av djurorgan för transplantation till människor, det rapporterar Newsweek.

“Historisk milstolpe”

Richard Slayman, 62, fick den genetiskt modifierade njuren transplanterad på Massachusetts General Hospital i USA den 16 mars i år.

Transplantationen var en sista behandlingsnöjlighet av hans njursjukdom som var i slutstadiet. 

Njuren togs från en grisdonator som hade genmodifierats med Crispr-Cas9-teknik för att förbättra grisens organs kompatibilitet med människokroppen.

Transplantationen kallades för en historisk milstolpe inom medicinsk forskning och experter hoppas att den i framtiden ska göra organtransplantation mer lättillgänglig. 

ANNONS

Djuret och människan dör

Alla håller tycker dock inte att det är rätt att använda djur på det här sättet.

ANNONS

Julia Baines är chef för People for the Ethical Treatment of Animals (människor för etisk behandling av djur), PETA, och hon tycker inte att det någonsin har funnits något att fira. 

“Som vi har lärt oss från tidigare misslyckade babianhjärttransplantationer och andra äventyr där en annan arts organ, som anses ha producerats endast för människor, har tagits, tillsammans med djurets liv, för procedurer som också resulterar i döden för den mänskliga mottagaren”, säger hon i ett uttalande, skriver Newsweek.

Alla har dött

Det var den 11 maj som Massachusetts General Hospital meddelade att Richard Slayman hade avlidit, men ingenting indikerade att hans död berodde på transplantationen.

Han var den första levande människan som fått en njure från en genetiskt modifierad gris, men var inte den första människan att få ett djurorgan transplanterat.

I augusti 2023 transplanterade läkare från University of Alabama vid Birmingham Heersink School of Medicine genmodifierade grisnjurar till en hjärndöd patient.

Det var för att visa att grisnjurarna under en viss tid kunde fungera precis som mänskliga njurar. 

Hittills har dock de patienter som fått dessa djurorgan transplanterade bara överlevt korta perioder efter operationerna.

ANNONS

Behandlas som lagerlokaler

“Inget sådant experiment har någonsin lyckats, trots hypen, och Herr Slayman är den tredje personen som dör efter en grisorgantransplantation,” säger Julia Baines, enligt Newsweek. 

“Oräkneliga djur dödas på fruktansvärda sätt i upptakten till sådana förfaranden, entusiastiskt bevakade av media, som innebär att levande, kännande varelser enbart behandlas som lagerlokaler”, fortsätter hon, enligt Newsweek.

Rick Slaymans familj är dock tacksam för att han fick transplantationen som gav dem sju extra veckor med honom.

Man fick grisnjure – medicinsk milstolpe

Kirurger på ett sjukhus i USA har lyckats transplantera in en genmodifierad grisnjure i en levande människa för första gången. Operationen betraktas som en medicinsk milstolpe. Den fyra timmar långa operationen genomfördes i lördags på en 62-årig man.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]