News55

Viktig upptäckt för personer över 50: Ångest ökar risken för Parkinson 

Skakiga händer är typiska symptom på Parkinson.
Allteftersom framsteg görs inom forskning, sker dock löpande förbättringar inom behandling av Parkinsons sjukdom. Ett av de nya formerna är att en pump levererar levodopa direkt till hjärnan, som där omvandlas till dopamin. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 29 juni 2024

Personer med ångest löper dubbelt så stor risk att utveckla Parkinsons sjukdom jämfört med personer utan ångestsymptom visar en ny studie från University College London (UCL). Studien begränsar sig till personer som utvecklat ångest efter att de fyll 50 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ångest är känt som ett av symptomen under förstadier av Parkinsons sjukdom. Innan forskarna genomförde studien var det okänt att personer över 5o som fick ångestrelaterade problem löpte större risk än andra att utveckla Parkinson, enligt studiens huvudförfattare Juan Bazo Avarez, rapporterar Neewsweek.

Studiens omfattning

Studien publicerades i British Journal of General Practice. UCL-teamet använde inhämtad data från primärvården i Storbritannien mellan 2008 och 2018 för att bedöma frekvensen av Parkinsons symptom bland 109 435 vuxna patienter.

Gemensamt för dessa var att samtliga utvecklat ångestsymptom efter att de fyllt 50 år. Forskarna jämförde därefter datan från dessa patienter med data från 878 256 andra patienter i samma åldersgrupp utan ångestsymptom.

Efter att ha kontrollerat demografiska skillnader i ålder, kön, socioekonomisk bakgrund, livsstilsfaktorer, psykisk sjukdom, trauman och demens upptäckte forskarna att personer som utvecklat ångest efter att de fyllt 50 år, löpte dubbelt så stor risk att utveckla Parkinson än personerna i kontrollgruppen (utan ångest).

Hos ångestdrabbade personer var depression, lågt blodtryck, tremor, stelhet, balansförsämring, förstoppning, sömnstörningar och trötthet också associerat med ökad risk att utveckla sjukdomen.

ANNONS

Förhoppningar om bättre behandling

“Genom att förstå att ångest och andra egenskaper kan kopplas till ökade riskfaktorer, hoppas vi att kunna upptäcka Parkinsons sjukdom tidigare och hjälpa patienter att få den behandling de behöver i tid”, berättade Avarez.

ANNONS

Medförfattaren Anette Schrag, professor vid UCL:s Queen Square Institute of Neurology, tillade att ökad kunskap om möjliga symptom kan underlätta tidig diagnos och behandling av sjukdomen.

Allteftersom framsteg görs inom forskning, sker dock löpande förbättringar inom behandling av Parkinsons sjukdom.

En av de nya behandlingarna är att en pump levererar levodopa direkt till hjärnan, där det omvandlas till dopamin. Behandlingen har visat sig fungera bra på vissa patienter, men inte för alla, vilket bland annat beror på sjukdomsbild.

Läs också:

Farväl tabletter – Parkinson-pumpen som förändrar livet

Nytt implantat hjälper man med Parkinson att gå

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS