En läkare som skrev ut farliga mängder narkotikaklassade läkemedel till sig själv och till sina anhöriga blir nu av med sin läkarlegitimation.
Mest läst i kategorin
En läkare i norra Hälsingland skrev ut så stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sig själv och sina anhöriga att han nu mister sin läkarlegitimation, det skriver Hudiksvalls Tidning.
Mängden narkotikaklassade läkemedel som läkaren skrev ut är så stor att det enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, är risk för skador eller dödsfall, det skriver TT i Aftonbladet.
Enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har läkaren under 14 månader skrivit ut 17 000 tabletter, men läkaren hävdar att den statistiken inte stämmer och att Ivo har manipulerat siffrorna för att ställa honom “i dåligt dager”.
HSAN konstaterar dock att det inte finns skäl att misstänka tekniska fel, det skriver TT.
Narkotikaklassade läkemedel
Exempel på narkotikaklassade läkemedel är sömnmedel eller lugnade medel i form av bensodiazepiner, smärtstillande medel i form av opioider samt vissa centralstimulerande preparat, det skriver CAN.
Felaktig användning av narkotikaklassade läkemedel kan ge ett rus och vara beroendeframkallande, det kan också leda till dödsfall.
Bensodiazepiner är muskelavslappnande och lugnande samt dämpar ångest. De kan ge biverkningar som balansrubbningar, sämre motorik samt försämrad minnesförmåga.
Att använda bensodiazepiner tillsammans med alkohol eller opioider kan ge allvarliga konsekvenser och få dödlig utgång.
Opioider lindrar smärta genom att binda till opioidreceptorer i det centrala nervsystemet där de blockerar smärtimpulser. Biverkningar av sådana smärtstillande läkemedel är bland annat trötthet och svårigheter att koncentrera sig.
Eftersom opioider påverkar funktioner kopplade till andningen kan livshotande tillstånd uppstå om de används tillsammans med andra lugnande medel, som till exempel alkohol.
Senaste nytt
Indragen läkarlegitimation
Brottslighet är enligt Socialstyrelsen en av de vanligaste orsakerna till att vårdpersonal får sin legitimation indragen, det skriver Sveriges riksdag.
Det finns dock flera anledningar till varför vårdpersonal blir av med sin legitimation, andra vanliga anledningar är oskicklighet, olämplighet för yrket och olämplig förskrivning av narkotiska läkemedel.
År 2023 blev 52 läkare av med sin legitimation, vilket var rekord i indragna legitimationer.
Förra året, 2024, blev enligt HSAN 47 läkare av med sin legitimation, det skriver Dagens Medicin.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.