News55

Skrupelfri utskrivning drabbar diabetessjuka

Ozempic
Det är svårt för diabetessjuka att hitta Ozempic, men hos AYD, en nätklinik för män, kan man däremot få Ozempic utskrivet i syfte att gå ner i vikt. (Foto: Frederik Ringnes / NTB / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Det danska läkemedlet Ozempic används mer i syfte att gå ner i vikt än för behandling av diabetes typ 2. SVT:s Uppdrag gransknings reporter har agerat försökskanin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det råder stor brist på medicinen för diabetessjuka och läkare har fått stränga förhållningsorder från Läkemedelsverket om att vara restriktiva med utskrivningarna av Ozempic, rapporterar SVT.

Hos AYD, en nätklinik för män, kan man däremot få Ozempic utskrivet i syfte att gå ner i vikt. Efter UG:s avslöjande skriver AYD följande på sin hemsida:

I “Uppdrag granskning – Jakten på Ozempic” visar reportern hur han genom att uppge falska uppgifter och att ladda upp AI-genererade bilder lurar läkaren för att erhålla en behandling han inte har rätt till”.

Fick läkemedlet hem till dörren

Uppdrag granskning kontaktade AYD och laddade upp AI-genererade bilder på en överviktig person som han utgav sig att vara. Utan att behöva legitimera sig fick han läkemedlet utskrivet och hemskickat.

Reportern undersökte också den svarta marknaden för bantningspreparat.

Ozempic ska injiceras en gång i veckan
Ozempic ska injiceras en gång i veckan, men inte i en blodådra eller muskel. (Foto Adam Ihse / TT)
ANNONS

Så ser den svarta marknaden ut

ANNONS

Efterfrågan har vuxit lavinartat och bristen på läkemedlet har genererat en svart marknad som vuxit sig stor vid sidan av viktklinikerna.

UG beställde hem preparat såsom semaglutid som ingår i Ozempic samt tirzepatid och retatruid, ett par preparat som ännu inte finns på den legitima svenska marknaden.

Reportern injicerade preparaten för att uppleva effekter och eventuella biverkningar.

Resultat: Hungern försvann omgående och han kände sig närmast äcklad när han gick förbi ett bord med bakverk på jobbet. Allt sug efter mat försvann.

Efter några dagars minskat ätande började han känna sig trött och orkeslös på gymmet.

Ozempic effektivt
Ozempic sägs vara effektiv och orsaka kraftig viktminskning. (Foto: Pexels)

Effekterna av Ozempic

Ozempic ska tas en gång per vecka och injiceras i exempelvis fettvävnader på buken eller lårvävnader, men inte in i blodkärl eller muskler.

ANNONS

Efter två dagar upplevde SVT:s reporter starkt illamående. Symptomen sägs vara övergående och kan även orsaka huvudvärk, förstoppning och diarréer.

Ozempic har inte bara tillskrivits mirakeleffekter inom viktnedgång. En studie visar att bland personer som tar läkemedlet minskar risken att drabbas av minst tio olika cancerformer.

Så här fungerar det

Semaglutid som ingår i Ozempic är en GLP-1 receptoragonist som sänker blodsockernivåerna och hämmar aptiten. Den hjälper kroppen att reglera insulin och blodsocker samtidigt som den stimulerar mättnad.

Ozempic påverkar samtidigt del del i hjärnan som reglerar hunger och mättnad. Därmed minskar aptiten markant.

Det sägs vara en av de effektivaste medicinerna för viktminskning vilket, är speciellt positivt i behandlingar av obesitas.

Läs också:

Studie: Ozempic kan minska risken för cancer

ANNONS

Eli Lilly halverar priset på medicin för viktminskning
ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS