News55

Sömnstörningar och nedstämdhet – så påverkar pollen

pollen
Pollenallergi kan påverka din sömn och göra dig deprimerad. (Foto: Jessica Gow/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 15 maj 2025Publicerad: 15 maj 2025

För den som lider av pollenallergi är våren inte bara fylld av rinnande näsor och kliande ögon – sömnen och det psykiska välmåendet kan också drabbas. Pollenexperten berättar hur allergin påverkar hela kroppen och ger konkreta råd för att lindra symtomen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär var tredje svensk tros ha någon form av pollenallergi, med björk och gräs som de vanligaste bovarna. De klassiska symptomen som snuva, nästäppa, huvudvärk och ögonbesvär är välkända. Men allergin påverkar mer än så – även sömnen och den mentala hälsan kan ta stryk. Man blir rastlös, får svårt att koncentrera sig och kan känna sig deprimerad.

“Det är en del av försvaret, att man ska ta det lugnt så att kroppen kan ägna sig åt att motverka känslan den reagerat på. Det kan göra att man känner sig deprimerad”, säger pollenexperten Åslög Dahl till Dagens Nyheter.

MISSA INTE: Expert: För få tar läkemedel mot rökning – “Många extra levnadsår”

Därför påverkar pollen sömnen

Kroppens reaktion på pollen liknar en infektion. Immunförsvaret slår larm, och det uppstår en inflammation som frisätter olika signalsubstanser i kroppen. Dessa kan störa sömnrytmen, bidra till rastlöshet och försvåra koncentrationen. Det kan även påverka humöret negativt.

Dessutom är det vanligt att vara täppt i näsan, vilket i sig gör det svårt att sova. En ond cirkel uppstår där dålig sömn och fysisk obalans förstärker tröttheten och irritationen under dagen.

Det finns till och med tecken på att drömmarna kan påverkas. Även om forskningen där inte är entydig, är det enligt Åslög Dahl inte otänkbart att kroppens kemiska obalans påverkar även hjärnans nattliga aktivitet.

Åslög Dahl är forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet. (Foto: Göteborgs universitet)
ANNONS
ANNONS

Så kan du lindra symptomen

Att helt undvika pollen är i praktiken omöjligt, särskilt under högsäsong. Björkpollen kan färdas långa sträckor – till och med hela vägen från Östeuropa till Sverige. Men trots det finns det saker man kan göra lokalt för att minska exponeringen.

Ett konkret tips för personer med björkpollenallergi är att rensa bort björkar i den närmaste omgivningen. Att ha blommande träd precis utanför huset kan leda till mycket högre pollenhalter i luften än det genomsnittliga regionala värdet. Därför kan det vara en bra idé att ta bort allergiframkallande växter inom en radie på upp till 50 meter från bostaden, råder Åslög Dahl i en chatt på DN.

Utöver detta kan mediciner som antihistaminer, kortisonsprej och ögondroppar ge god lindring. Ett annat husmorsknep är att skölja näsan med koksaltlösning, vilket kan minska mängden pollen i slemhinnorna. Även cellulosapulver som appliceras i näsan och bildar en skyddande barriär kan vara ett alternativ.

“Det är också viktigt att man inte anstränger sig mycket när det är höga pollenhalter. Om man till exempel är ute och tränar får man i sig mer pollen eftersom man andas djupare”, säger Åslög Dahl.

En säsong som bara blir längre

Pollensäsongen har förlängts de senaste åren – och det är en utveckling som ser ut att fortsätta. Mildare vintrar gör att växter som hassel börjar blomma tidigare, ibland redan i december. Samtidigt kan arter som gräs och malörtsambrosia blomma senare in på hösten.

Malörtsambrosia, som invandrat från Nordamerika, är särskilt aggressiv när det gäller allergiska reaktioner. Den blommar så sent som i september och oktober och förväntas bidra till ännu längre besvärsperioder i framtiden.

ANNONS

Den svala våren i år riskerar dessutom att göra säsongen ännu längre. När temperaturen är låg frigörs pollen långsammare från träd som björk, vilket förlänger perioden av exponering för allergiker.

Läs mer om hälsa:

Livsmedelsverket varning – för sushi och smörgåstårta: “Matförgiftning”

Läkare slår larm: Systemet tappar livsviktiga ord

Studie: Dina ögon avslöjar om du har adhd

Vårt behov av sömn hänger ihop med vår kultur

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS