News55

Spelar dina gener vackert eller falskt?

Ett par händer spelar piano. Om vi jämför epigenetik med att spela piano är vackert spel hälsosamt medan falskt spel kan leda till sjukdomar
Om vi jämför epigenetik med att spela piano är vackert spel hälsosamt medan falskt spel kan leda till sjukdomar. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Epigenetik kan låta krångligt, men om du tänker på dina gener som ett piano som antingen kan spela vackert eller falskt blir det lättare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om tangenterna på ett piano motsvarar dina gener betyder vackert spel att du är hälsosam och falskt spel att du kan få sjukdomar, det skriver Vetenskap och Hälsa.

Alla celler i din kropp innehåller likadant DNA men olika celler har olika funktion och mekanismer som slår av eller på olika gener bestämmer hur cellen ska fungera.

Allt DNA i en cell kallas arvsmassa, eller genom, och de kemiska processer som slår av och på gener i cellerna ingår i det så kallade epigenomet.

Åldrande, kost och träning

Charlotte Ling är professor i epigenetik vid Lunds universitet och hon och hennes forskargrupp arbetar med att ta fram nya sätt att förutse och behandla typ 2-diabetes.

De har i studier visat att åldrande, olika typer av fett i kosten och regelbunden träning påverkar epigenomet i flera olika sorters celler, bland annat i muskel- och fettceller samt i de celler som tillverkar vårt insulin, betacellerna.

“Vi har kunnat mäta epigenetiska förändringar i dessa celler och sett att de skiljer sig åt mellan personer som är friska och personer som har typ 2-diabetes”, säger Charlotte Ling till Vetenskap och Hälsa.

Kompensera med sund livsstil

ANNONS

I framtiden kommer ny kunskap om epigenetiska faktorer komma att betyda allt mer inom sjukvården.

Kost och motion påverkar vårt epigenom och den som råkar ha “dåliga gener” kan troligtvis kompensera en del av det med en sund livsstil och kanske till och med bromsa sitt åldrande.

“Åldrande har visat sig ha en stor påverkan på epigenomet. Man skulle i framtiden kunna undersöka om exempelvis träning kan reversera, eller förhindra, de epigenetiska förändringarna som sker när vi blir äldre”, säger Charlotte Ling till Vetenskap och Hälsa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS