Den nyblivna mamman kände redan från början att någonting var fel med den kopparspiral hon fick insatt av en barnmorska i maj. Tre månader senare opererades hon under full narkos, då spiralen hade hamnat i kvinnans buk.
Mest läst i kategorin
Redan under insättningen av kopparspiralen på en barnmorskemottagning i Stockholm kände kvinnan – som precis blivit mamma – smärta i underlivet, men blev försäkrad om att allt var som det skulle. Spiralen satt på sin plats och kvinnan blev hemskickad, det går att läsa i en anmälan som tagits emot av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).
Då smärtan inte avtog efter en vecka gick kvinnan tillbaka till barnmorskemottagningen. Barnmorskan hittade då varken spiral eller spiraltrådar. Kvinnan blev informerad om att spiralen kunde ha gått igenom livmoderväggen och in i buken.
“Detta var första gången jag hörde talas om att detta kunde ske. Hon berättade att hon skulle skicka en remiss för att undersöka detta och att jag skulle bli kallad i dagarna. Jag hade ju smärta och ammade heltid en 3 månader gammal bäbis. Jag tog saken i egna händer och åkte till Danderyds gynakut”, skriver kvinnan i anmälan.
“En operation helt i onödan”
Efter ultraljud, fyra vaginala undersökningar och en bukröntken visade det sig att spiralen mycket riktigt hamnat i buken. Kvinnan beskriver hur överläkaren på akuten ifrågasatt hur en barnmorska kunnat sätta in en spiral i en nybliven mammas underliv “då livmoderväggen är mjuk som smör”.
Kvinnan fick gå med spiralen i magen hela sommaren och opererades i augusti under full narkos.
“Att bli nersövd och behöva genomgå en operation helt i onödan på grund av en annan persons felbehandling och nonchalans är i mina ögon oacceptabelt. Att dessutom sövas ned från sitt ammande barn gör inte ångesten nivån mindre”, skriver kvinnan i anmälan.
Borde ha blivit informerad från början
– Kvinnan borde ha fått informationen redan från början, att det innebär ökad risk att spiralen tränger in i buken när man nyligen har fött barn, säger Catarina Månsson, barnmorska på Mamma Mia, till News55.
– Visst händer detta då och då, drygt en på tusen drabbas av det, säger hon.
Enligt riktlinjer från Stockholms Läns Landsting får en spiral sättas in redan sex veckor efter förlossning av en rutinerad insättare.
– Det är klart, om man är orolig att spiralen ska tränga in i buken så kan man vänta längre innan man sätter in den, då livmoderväggen blir hårdare med tiden, säger Catarina Månsson.
Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.
Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.