Arbetsrelaterad stress ökar risken att utveckla förmaksflimmer – ett vanligt hjärtproblem, enligt en nyligen publicerad studie i Journal of the American Heart Association.
Mest läst i kategorin
Studien, som lyfts fram av Hjärt-Lungfonden, visar att personer som upplever hög arbetsbelastning och en obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet löper nästan dubbelt så hög risk att utveckla förmaksflimmer, enligt ett pressmeddelande.
Resultat från studien
Forskare analyserade data från 5 926 vuxna kontorsanställda i Kanada under en period av 18 år. Vid studiens början var deltagarna i genomsnitt 45 år gamla, och i slutet av uppföljningen hade de nått en genomsnittlig ålder av 65 år.
Arbetsrelaterad stress bedömdes genom självrapporterade enkäter, och resultaten visade att de som haft en hög arbetsbelastning och låg belöning, såsom lön eller brist på erkännande, löpte 97 procents högre risk för att utveckla förmaksflimmer jämfört med de som arbetat under bättre förutsättningar.
Senaste nytt
Viktigt att hantera arbetsrelaterad stress
Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparre Ljung betonar att arbetsmiljön har en tydlig koppling till hjärt-kärlsjukdomar, såsom förmaksflimmer, och att studien tillför viktiga insikter för att förebygga och hantera riskfaktorer på arbetsplatsen.
Enligt John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, kan arbetsrelaterad stress vara en viktig faktor att inkludera i förebyggande hälsoåtgärder. Att identifiera och hantera psykosocial stress är viktigt för att kunna skapa bra arbetsmiljöer och minska risken för hälsoproblem.
Förmaksflimmer – en utbredd hjärtrytmrubbning
Minst 400 000 personer i Sverige lever med förmaksflimmer, vilket gör det till den vanligaste formen av hjärtarytmi hos vuxna. Förmaksflimmer kan leda till allvarliga komplikationer som stroke och hjärtsvikt.
Det är ett tillstånd där hjärtats elektriska signaler blir oregelbundna, vilket kan orsaka allt från hjärtklappning till mer allvarliga hälsoproblem.
Riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar
Långvarig negativ stress skapar obalans i kroppen som gör oss mer mottagliga för sjukdomar.
När en person är överbelastad ökar hjärtfrekvensen, musklerna spänns och stresshormoner frigörs i blodet, vilket kan leda till olika fysiska och psykiska symtom, inklusive hjärtklappning och ångest.
Psykologen Sofia Viotti understryker betydelsen av att få återhämta sig, vilket kan vara svårt i hektiska arbetsmiljöer. Hon förklarar att alltför hög arbetsbelastning är dålig när vi ska prestera eftersom de delar i hjärnan som hjälper oss att lösa avancerade uppgifter blir blockerade för att istället hantera det som hjärnan uppfattar som en fara – stressen.
Hantering och förebyggande
Det är viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler, såsom sömnproblem, trötthet, irritabilitet och koncentrationssvårigheter. Att få bort negativ påverkan och i stället skapa en sund livsstil med tillräcklig sömn, motion och avkoppling är bra byggstenar mot stress.
Professionell hjälp som samtalsterapi är ett bra sätt att återställa balansen i livet.
Den här forskningen understryker vikten av att hantera stress och skapa en balanserad och hälsosam arbetsmiljö för att minska risken för framtida hälsoproblem såsom förmaksflimmer.
Läs också:
Brist på återhämtning gör dig sjuk – inte stress
Stress på jobbet kan försämra hälsan långt efter pensionen
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.