News55

Studie: Epilepsiläkemedel hjälper vid sömnapné

En studie visar att en epilepsimedicin kan hjälpa till att stoppa andningsuppehåll under natten för personer som lider av obstruktiv sömnapné så att de kanske kan slippa använda mekaniska andningshjälpmedel som kvinnan på bilden
En studie visar att en epilepsimedicin kan hjälpa till att stoppa andningsuppehåll under natten för personer som lider av obstruktiv sömnapné så att de kanske kan slippa använda mekaniska andningshjälpmedel som kvinnan på bilden. (Foto: TT/AP Photo/Reed Saxon)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Ett epilepsiläkemedel kan minska symtomen på obstruktiv sömnapné genom att hjälpa till att förhindra att andningen tillfälligt upphör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Obstruktiv sömnapné är ett vanligt andningsproblem som enligt Viss.nu kan förekomma hos upp till 10 procent av befolkningen. 

Personer med sömnapné snarkar ofta högt och får återkommande andningsuppehåll under natten eftersom deras övre luftvägar täpps till när de sover. Under en natt kan de vakna flera gånger. 

Deras sömnapné orsakar inte bara trötthet, den kan också öka risken för högt blodtryck, stroke, hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes, skriver The Guardian.

Möjliga alternativ

Nu har en internationell studie, som presenterades vid European Respiratory Society Congress i Wien, Österrike, identifierat att en epilepsimedicin kan associeras med en markant minskning av sömnapnésymtom.

Studiens resultat visar att det finns möjliga alternativ för dem som inte kan använda mekaniska andningshjälpmedel, så kallade Cpap-maskiner.

“Standardbehandlingen för obstruktiv sömnapné är att sova med en maskin som blåser luft genom en ansiktsmask för att hålla luftvägarna öppna. Tyvärr tycker många människor att dessa maskiner är svåra att använda på lång sikt, så det finns ett behov av att hitta alternativa behandlingar”, säger Jan Hedner till The Guardian.

Han är professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet.

ANNONS
ANNONS

Färre andningsuppehåll

Studien gjordes på nästan 300 patienter med obstruktiv sömnapné som inte använde Cpap-maskiner.

Patienterna fanns i Belgien, Frankrike, Spanien, Tjeckien och Tyskland och delades in i fyra grupper som gavs en av tre styrkor av epilepsiläkemedlet sulthiame eller placebo.

I början av studien, efter fyra veckor och efter 12 veckor, mättes under sömnen patienternas andning, syrenivåer, hjärtrytm, ögonrörelser, samt hjärn- och muskelaktivitet.

Efter 12 veckor hade de som tog sulthiame upp till 50 procent färre andningsuppehåll och högre nivåer av syre i blodet under sömnen. Effekterna var mest markanta i den grupp som fick de högsta doserna av läkemedlet.

Kan bli effektiv behandling

Jan Hedner menar att resultaten tyder på att sulthiame skulle kunna vara en effektiv behandling för obstruktiv sömnapné och att en större studie behövs för att bekräfta de fördelaktiga andningseffekterna av läkemedlet på en större grupp patienter med sömnapné.

“Detta är en viktig studie som lyfter fram att läkemedelsbehandling för sömnapné inte är långt ifrån att bli verklighet”, säger Sriram Iyer, konsulterande andnings- och sömnläkare samt tillträdande president för brittiska Royal Society of Medicines sektion för sömnmedicin, enligt The Guardian.

ANNONS

Erika Radford, chef för hälsorådgivning vid Asthma + Lung UK, säger att fynden är ett första steg mot att gå bort från andningsutrustning som patienter har på sig medan de sover till en läkemedelsbaserad behandling. 

“Detta potentiella alternativ till den nuvarande huvudbehandlingen skulle göra det lättare för människor att hantera sitt tillstånd,” säger hon, enligt The Guardian.

Ny metod hjälper dig som har sömnapné

Forskning visar att sömnapné kan behandlas med ny metod och minska andningsuppehållen hos drabbade patienter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS