News55

Studie: Ozempic kan förebygga 42 sjukdomar inklusive hjärtattack

Ozempic
Läkemedlet Ozempic som riktar in sig på kroppens GL-recepror kan förebygga en rad sjukdomar. (Foto: Bildmontage / Pexels/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 22 jan. 2025Publicerad: 22 jan. 2025

En ny studie visar att läkemedlen Ozempic och Wegovy visat upp en rad sidoeffekter som kan skydda mot en rad sjukdomstillstånd, bland annat Alzheimers, demens och hjärtattacker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I studien vid Veterans Affairs St. Louis Health Care System, upptäckte forskare att användningen av dessa GLP-1 klassificerade läkemedel minskade risker för en rad sjukdomar.

Bland psykiska störningar upptäckte forskare att patienter med missbruksproblem och självmordstankar som använde Ozempic mådde bättre efter ett tag. I fall av neurologiska störningar noterade forskarna att risken för Alzheimers och demens sjönk något, rapporterar Fortune.

MISSA INTE: Therese fördes bort och hålls gömd – av sin förvaltare. News 55

En lägre risk för dussintals sjukdomar

Studien omfattade nästan 2 miljoner patienter, vilket är den största studien hittils om denna grupp. Forskarna följde deltagarna under 3,5 år och de flesta hade typ 2-diabetes. Cirka 215 000 använde GLP-1-läkemedel medan resten tog andra diabetesmediciner.

“Det är mycket tydligt att GLP-1-läkemedlen faktiskt minskar risken för en hel del neurologiska tillstånd”, säger den ansvarige forskaren Ziyad Al-Aly för Fortune.

I fall av alkoholmissbruk och hög konsumering av marijuana visade Ozempic och andra GLP-1-läkemedel också viss positiv effekt.

MISSA INTE: Nu kartläggs vården mot fetma. News 55

ANNONS
ANNONS

Inte bara viktminskning

I studien fann forskare viss minskning av risken för demens (8%) och Alzheimers (12%) – inte överväldigande, men ändå anmärkningsvärt.

Ziyad Al-Aly kallar medicinens inverkan för en positiv sidoeffekt, men konstaterar samtidigt att man inte utvecklat Ozempic och andra liknande läkemedel för att bota neurologiska tillstånd.

Nigel Greig, läkemedelsdesigner vid National Institute on Aging vid NIH, menar att de universella sidoeffekter som läkemedlet Ozempic uppvisar tyder på att dess mål, GLP-1-receptorn, har stor betydelse för många olika kroppsfunktioner.

MISSA INTE: MISSA INTE: Skrupelfri utskrivning drabbar diabetessjuka. News 55

Ozempic
Fetma kan vara grunden till en rad andra sjukdomstillstånd eftersom detta kopplas till GLP 1-receptorn som har en universell betydelse för kroppens funktioner. (Foto: Andres Ayrton / Pexels)

Fetma kan orsaka en rad hälsoproblem

“Jag tror att GLP-1 minskar risken för fetma – och det är möjligt att fetma är typ av alla sjukdomars moder. Fetma försämrar kroppens matsmältningssystem vilket orsakar kroniska inflammationer som påverkar flera kroppssystem och gör immunsystemet mindre effektivt”, berättar Nigel Greig för Fortune.

ANNONS

Den dämpande effekten på fetma kan alltså påverka en rad andra kroppsfunktioner positivt.

Vad händer om man slutar ta Ozempic?

En sak som forskare ännu inte kan svara på är vad som kommer att hända med patienter som slutar ta GLP-1-baserad medicin.

“En sak vi vet säkert är att personer som slutar använda GLP-1, kommer uppleva en tilltagande viktökning. Det vet vi väldigt, väldigt tydligt”, konstaterar Al-Aly.

“Jag tror att vi behöver mer data för att förstå huruvida den skyddande effekten mot annat blir kvar.”

Sammanfattningsvis har Ozempic och liknande läkemedel även en del negativa biverkningar såsom illamående och lågt blodtryck. Om man slutar ta dessa läkemedel, försvinner då dessa effekter? Sannolikt, men det måste framtida studier bekräfta.

LÄS OCKSÅ:

Nu kan patienter med cancer bygga upp bortopererade bröst. News 55

ANNONS

Så kan du tjäna pengar och bli hyfsat rik. News 55

Nya råden: Så högt kan aktieraketen nå. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS