Vissa artificiella sötningsmedel kan ge oväntade konsekvenser för hjärnans långsiktiga hälsa och kopplas till snabbare kognitiv nedgång.


Mest läst i kategorin
Forskare i Brasilien har studerat sju sötningsmedel som ofta finns i ultraprocessade livsmedel som energidrycker, läsk, smaksatt vatten, yoghurt och kalorisnåla desserter, det skriver Newsweek.
De sötningemedel och sockeralkoholer som undersökts i studien är acesulfam K (E 950), aspartam (E 951), erytritol (E 968), sackarin (E 954), sorbitol (E 420), tagatos (inget e-nummer) och xylitol (E 967).
Dessa sötningemedel finns både i livsmedelsprodukter och används som separata sötningsmedel.
Nu varnar de brasilianska forskarna för att de artificiella sötningsmedlen kan påverka våra hjärnors långsiktiga hälsa.
Den brasilianska studien
Studien omfattade 12 772 vuxna från hela Brasilien, studiedeltagarna var vid studiens början mellan 35 och 74 år gamla och ingen av dem hade demens, deras medelålder var 52 år och de följdes i genomsnitt under åtta år.
I början av studien fyllde varje deltagare i ett frågeformulär om sin kost. Forskarna delade sedan in dem i tre grupper baserat på den totala mängd artificiella sötningsmedel de uppgett att de konsumerat under det senaste året.
Deltagarna fick också göra kognitiva tester i början, mitten och slutet av studien för att spåra deras minne, språk och tankeförmåga över tid.
I testerna bedömdes sådant som verbalt flyt, arbetsminne, ordminne och bearbetningshastighet.
En burk lightläsk räcker
Forskarna upptäckte att personer som konsumerade de högsta mängderna av de studerade sötningsmedlen fick snabbare nedgång i sin förmåga att minnas och tänka jämfört med personer som konsumerade minst av sötningsmedlen.
Efter att ha justerat för sådant som deltagarnas ålder, kön, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar fann forskarna att de som konsumerade mest sötningsmedel hade en 62 procent snabbare nedgång i tänkande och minnesförmåga jämfört med dem som konsumerade minst.
Den grupp som konsumerade minst sötningemedel konsumerade i genomsnitt 20 milligram per dag och den grupp som konsumerade mest konsumerade i genomsnitt 191 milligram per dag.

För att tillhöra den grupp som konsumerar mest sötningsmedel räcker det att dricka en burk lightläsk om dagen.
MM Sports skriver att en burk lightläsk som är sötad med aspartam innehåller cirka 200 milligram av sötningemedlet.
Har negativa effekter
“Sötningsmedel med lågt och inget kaloriinnehåll ses ofta som ett hälsosamt alternativ till socker, men våra resultat tyder på att vissa sötningsmedel kan ha negativa effekter på hjärnhälsan över tid”, säger studieförfattaren Claudia Kimie Suemoto vid universitetet i São Paulo i PsyPost.
Forskarna fann även att de personer under 60 som konsumerade mest sötningsmedel hade snabbare försämring av verbalt flyt och övergripande kognition, jämfört med dem som konsumerade minst
Hos personer över 60 fann forskarna inga sådana samband, men de fann att kopplingen till kognitiv nedgång verkade vara starkare hos personer med diabetes än hos personer utan diabetes.
Forskarna associerar konsumtion av acesulfam-K, aspartam, erytritol, sackarin, sorbitol och xylitol med en snabbare försämring av den totala kognitionen, särskilt i minnet.
De fann inget samband mellan kognitiv försämring och konsumtion av tagatos, som enligt Europaparlamentet är ett naturligt sötningsmedel.
Läs mer på News55: Vanligt sötningsmedel kopplas till hjärtinfarkt och stroke
ANNONS

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.