News55

Studie vill minska depression hos äldre

En äldre kvinnar tittar på bilder tillsammans med en man. En studie ska undersöka om hjälp att öka antalet meningsfulla och lustfyllda och aktiviteter kan minska symtom på depression och öka livskvaliteten för äldre
En studie ska undersöka om hjälp att öka antalet meningsfulla och lustfyllda och aktiviteter kan minska symtom på depression och öka livskvaliteten för äldre. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

En tredjedel av alla äldre i Sverige känner nedstämdhet och mellan 5 och 15 procent är deprimerade. Ett nytt forskningsprojekt ska nu försöka bekämpa detta med hjälp av meningsfulla aktiviteter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Endast tre procent av de mellan 5 och 15 procent äldre som lider av depression uppger att de får psykologisk behandling för det, det skriver Äldre i Centrum.

För dem som behöver kommunala insatser, som hemsjukvård eller hemtjänst saknas psykologisk behandling.

Studie om beteendeaktivering

Forskningsprojektet Deprevent, som är ett samarbete mellan Eskilstuna kommun och FoU Sörmland, undersöker om en särskild behandling kallad beteendeaktivering kan minska symtom på depression och öka livskvaliteten för äldre.

Studien startade i våras och ska pågå till 2026.

Beteendeaktivering innebär att äldre får hjälp att öka antalet meningsfulla och lustfyllda och aktiviteter. När antalet aktiviteter gradvis ökas kan motivation och engagemang öka och det kan minska depressionen.

Ska undersöka effekten hos äldre

”Vi vet att beteendeaktivering som metod är effektiv för att förebygga och behandla depression hos vuxna. Men merparten av studierna som finns är utförda med deltagare som är i medelåldern eller yngre, det behövs alltså fler studier som undersöker effekten hos äldre, särskilt de med omfattande vårdbehov” säger Johnny Pellas, psykolog och forskare som är ansvarig för studien, i ett pressmeddelande, skriver Äldre i Centrum.

ANNONS

Han säger vidare att den beteendeaktivering de är intresserade av att studera är ganska kort och görs med kommunal personal som behandlare.

Johan Lindström, förvaltningschef i Eskilstuna kommun säger att kommunen måste kunna tillhandahålla modern äldreomsorg där allas behov möts samt att det i dag är brist på psykosocial omsorg.

“Genom att kombinera praktisk erfarenhet med evidensbaserad forskning strävar vi efter att forma framtiden för äldrevården och främja välbefinnandet hos våra äldre”, säger han, skriver Äldre i Centrum.

Forskare: Bönor kan lindra depression

Forskaren vid universitet i Cambridge är säker på sin sak: Bondbönor är inte bara rika på protein, fibrer och näringsämnen – växten får deprimerade att må bättre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS