News55

Superåldringar eller felaktig dokumentation?

En tårta med ljus i siffran 100. Är alla som fyller 100 och mer verkligen så gamla, den frågan ställde sig en tvärvetenskaplig forskare
Är alla som fyller 100 och mer verkligen så gamla, den frågan ställde sig en tvärvetenskaplig forskare. (Foto: PExels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Är alla så kallade superåldringar som är 100 år eller äldre verkligen så gamla som vi tror? En forskare har försökt ta reda på det, här är vad han kom fram till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Saul Newman, tvärvetenskaplig forskare vid University College London och University of Oxford, har precis vunnit Ig Nobelpriset, det rapporterar The Guardian.

Ig Nobelpriset är ett satiriskt pris som delats ut varje år sedan 1991 för att fira tio ovanliga eller triviala framgångar inom vetenskaplig forskning. 

Det ges till vetenskaplig forskning som “först får människor att skratta och sedan får dem att tänka”, skriver The Guardian.

Saul Newman fick priset för sin studie som visar att många påståenden från människor som lever extraordinärt långa liv kommer från platser med kort livslängd, inga födelsebevis och där det finns ett överflöd av pensionsbedrägerier. 

Behöver inte medelhavskosten

Blå zoner som italienska Sardinien eller japanska Okinawa, eller grekiska Ikaria är uppenbara platser för att söka efter ledtrådar till hur vi kan leva längre, eftersom människor där oftare än vanligt blir 100 år.

Men enligt Saul Newmans uppskattning var 72 procent av de grekiska 100-åringarna år 2012 pensionsbedrägerier. 

Han har granskat livslängdsdata och säger att han spårade upp 80 procent av alla de extremt gamla människor som finns i världen och kopplade dem till sina födelse- och dödsplatser.

ANNONS

”Delvis använde jag databaser, delvis använde jag bara sunt förnuft och ett kalkylark, det är häpnadsväckande vad du kan göra med Google och ett kalkylark”, säger han till The Guardian.

Det han kom fram till i sitt arbete är att allt vi tror oss veta om hur du kan leva till hundra inte riktigt stämmer.

”Jag menar, du behöver inte medelhavskosten du behöver bara dålig dokumentation”, säger han till The Guardian.

ANNONS

Felaktig data

Enligt hans undersökning baseras tyvärr även de mest populära idéerna om superåldringar på dålig dokumentation. 

Saul Newman började först intressera sig för det här när han hittade fel i en studie som publicerades 2016. Forskarna som gjort studien hävdade att det är omöjligt för människor att leva längre än en viss gräns.

När en annan studie år 2018 i stället hävdade att det eventuellt inte finns någon gräns alls för hur länge människor kan leva började Saul Newman forska.

Han kom fram till hypotesen att man kan vänta sig att mycket eller all data om extremt håg ålder är felaktig. 

ANNONS

Det beror på att om några 40-åringar felaktigt registreras som 50-åringar bland en grupp 50-åringar, kommer över tid fler av de ”50-åringar” som faktisk är 40 att överleva längre än övriga i gruppen och tillslut kommer hela gruppen bestå av de som är felregistrerade. 

När man har en felfrekvens på 1 av 10 000 kan det här hända, förklarar han. Han säger att vi vet att i åldersrapportering är felmarginalerna mycket större än så, vilket antyder att efter en viss punkt går det inte längre att lita på den här datan.

Pensionsbedrägerier

Det han nu vunnit Ig Nobelpriset för är det arbete med vilket han testade sin hypotes.

Hans studie har ännu inte expertgranskats, men han spårade upp så många av dessa superåldringar han kunde och kollade var de föddes och dog samt kontrollerade den dokumentation som fanns om dem, samt samlade in data om de regioner där de bodde.

Han fann exempelvis att de flesta som var över 100 år i Frankrike verkade komma från platser där dokumentation inte görs, de allra fattigaste regionerna. I Storbritannien visade det sig att flest 100-åringar bodde på en plats där flest fattiga äldre bodde.

En högre andel fattigdom bland äldre kunde kopplas till fler personer som nått extremt hög ålder.

Saul Newman säger att år 2012 var 70 procent av 100-åringarna i Grekland döda, vilket han antar beror på pensionsbedrägerier.

ANNONS

Han tycker att det här är ganska roligt men samtidigt otroligt att det inte uppmärksammas av demografer, det hamnar i nyhetstidningar, men inte i vetenskapliga tidskrifter eller studier.

Saul Newman poängterar dock att all felaktig dokumentation så klart inte är bedrägerier, en del vet helt enkelt inte när de föddes, det rapporterar The Guardian.

Fyra enkla saker som kan förlänga livet

Numer finns det dyra behandlingar som ska ge ökad livslängd, men innan du prövar dem bör du fokusera på fyra enkla grunder som kan hjälpa dig att leva längre.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS