News55

Svensk forskning bekräftar att nervceller bildas i vuxna hjärnor

Svensk forskning har nu visat att nya nervceller bildas hos vuxna människor i hjänans hippocampus. Till vänster, nervceller och till höger, hippokampus struktur i hjänan.
Svensk forskning har nu visat att nya nervceller bildas hos vuxna människor i hjänans hippocampus. Till vänster, nervceller och till höger, hippokampus struktur i hjänan. (Illustrationer: Science Photo Library)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 juli 2025Publicerad: 08 juli 2025

Ny svensk forskning svarar på en omdebatterad fråga om hjärnans formbarhet genom att visa att nervceller nybildas i hjärnans minnescentrum, långt upp i vuxen ålder.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den mänskliga hjärnan innehåller över 86 miljarder nervceller och det har debatterats i åratal om huruvida nya nervceller bildas under hela livet eller endast tidigt i livet, det skriver Aftonbladet.

Hjärnans minnescentrum, hippocampus, är avgörande för minne och inlärning och är viktigt för vår förmåga att reglera känslor.

Jonas Frisén och hans forskargrupp vid Karolinska Institutet visade redan år 2013 i en studie att nya nervceller kan bildas i hippocampus hos vuxna.

Då mätte forskarna kol-14-halter i DNA från hjärnvävnad för att tidsbestämma när cellerna hade bildats.

Betydelsen och omfattningen av den här nybildningen av celler är dock fortfarande omdebatterad och det har inte funnits några tydliga bevis för att de celler som föregår nya nervceller, neurala progenitorceller, faktiskt existerar och delar sig hos vuxna.

“Vi har nu kunnat identifiera dessa ursprungsceller, vilket bekräftar att det finns en pågående nybildning av nervceller i hippocampus i den vuxna hjärnan”, säger Jonas Frisén i ett pressmeddelande.

Han är professor i stamcellsforskning vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska Institutet och har lett den nya forskningen.

Karolinska Institutet Science Park i Solna.
Karolinska Institutet Science Park i Solna. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
ANNONS

Identifierat utveckling av nervceller

I den nya studien har forskarna undersökt hjärnvävnad från människor i åldern 0–78 år från flera internationella biobanker, med hjälp av flera avancerade metoder.

De började studera barnhjärnor där det var lätt att hitta urspringsceller, därefter gav de informationen till en Artificiell intelligens, AI, som använde informationen för att undersöka vuxnas hjärnor.

“På det sättet fick vi fram sådana celler (ursprungsceller), och på olika sätt validerade att de var vad vi sökte och kunde jämföra hur de såg ut med motsvarande celler hos andra däggdjur”, säger Jonas Frisén till Aftonbladet.

Forskarna kunde identifiera olika stadier av nervcellers utveckling, från stamceller till omogna nervceller, många celler var också i en delningsfas.

De kunde också bekräfta att de nybildade cellerna fanns i ett specifikt område av hippocampus kallat gyrus dentatus. Det är ett område som är viktigt för minnesskapande, inlärning och förmåga att anpassa sig till nya omständigheter.

ANNONS

En viktig pusselbit

Resultaten visar att de vuxna nervcellernas förstadier liknar motsvarande celler hos möss, grisar och apor samt att det finns vissa skillnader i vilka gener som är aktiva.

ANNONS

Forskarna såg även att det finns stor variation mellan olika individer, vissa vuxna människor hade många sådana celler, medan andra knappt har några alls.

“Det här ger oss en viktig pusselbit i förståelsen av hur den mänskliga hjärnan fungerar och förändras under livet. Forskningen kan också få betydelse för utvecklingen av regenerativa behandlingar som stimulerar nervcellsnybildning vid neurodegenerativa och psykiska sjukdomar”, säger Jonas Frisén i pressmeddelandet.

Forskningen kan ge djupare förståelse för diagnoser, det finns bland annat indikationer om att nybildning av nervceller minskar vid alzheimers och djurförsök har visat att antidepressiva läkemedel ökar nybildningen.

“Det är möjligt att några av världens mest sålda läkemedel, antidepressiva som tas av en stor del av Sveriges population, faktiskt påverkar den här processen. Det är sådant som gör det lättare för oss att studera när vi vet vilka celler vi ska titta på”, säger han till Aftonbladet.

Läs mer på News55: Det får hjärnan att åldras snabbare




Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS