Våra kroppar styrs av ett komplext nätverk av biologiska klockor. I hjärtat av dessa finns en central klocka i hjärnan som koordinerar de andra klockorna runt om i vår kropp.
Mest läst i kategorin
Att åldras kan innebära desynkronisering av detta system, vilket medför en del problem. Det kan bland annat ändra ämnesomsättning och muskulaturen kan då börja förtvina.
Forskare vid Pompeu Fabra University i Barcelona har visat att dessa effekter kan vändas genom att återställa kommunikationen mellan vår hjärna och muskelklockorna. Än så länge har man observerat detta hos möss, rapporterar Newsweek.
Experiment på möss
Tidigare forskning har identifierat en gen -Bmal1 – som tros spela en viktig roll i den biologiska klockfunktionen hos möss. När denna gen är “utslagen” visade mössen tecken på tidigt åldrande, förändrad ämnesomsättning och muskelförtvining.
Med hjälp av ny bioteknik kunde forskarteamet slå på eller stänga av dessa gener, men bara i vissa vävnader. Att slå på utslagen Bmal1-gen – antingen i musklerna eller i hjärnan – återställde inte muskelfunktionen hos mössen.
När den biologiska klockan däremot slogs på igen både i muskler och hjärna, visade mössen färre tecken på åldrande och bättre muskelfunktion. Det tyder på att synkronisering av de biologiska klocksignalerna är viktiga för att upprätthålla en duglig kroppsfunktion och ett fysiskt välmående.
Senaste nytt
Forskarnas uttalanden
“Vår forskning avslöjar ett samspel mellan de centrala och perifera klockorna i daglig muskelfunktion och understryker den positiva effekten när de är synkroniserade”, skriver författarna.
“Resultaten lyfter fram potentialen för genetisk och fysiologisk omprogrammering av det inneboende biologiska maskineriet och att man till viss mån kan vända åldrande”, skriver de vidare.
Mycket arbete återstår för att kunna testa dessa upptäckter på människor, men det ser lovande ut och om människan lyckas knäcka koden helt till DNA, blir möjligheterna i princip obegränsade. Det är en spännande värld, men lyfter samtidigt etiska frågeställningar.
Många andra faktorer
Vi pratar inte längre om kronologisk ålder, utan lutar oss mer mot att betrakta kroppen ur ett biologiskt perspektiv, det vill säga det fysiska tillstånd som vår kropp befinner sig i oavsett ålder. Många faktorer bidrar till hur vi mår och hur mycket eller hur snabbt vår kropp åldras – livsstil, kost, mental balans, träning och gener.
Våra kroppar och psyken reagerar också olika på stressfaktorer såsom trauman, operationer, graviditeter, svåra sjukdomar och andra omvälvande livshändelser. Vår biologiska ålder kan tillfälligt öka, men samtidigt minska när vi mår bättre.
Läs även
Blind man fick syn tillbaka i ny genterapi
Du kan sänka din biologiska ålder utan bio hacks
Så minskar du du biologiska ålder
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.