News55

Synkronisera kroppens biologiska klockor

Synkronisera kroppens biologiska klockor
Synkronisera kroppens biologiska klockor (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Våra kroppar styrs av ett komplext nätverk av biologiska klockor. I hjärtat av dessa finns en central klocka i hjärnan som koordinerar de andra klockorna runt om i vår kropp. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att åldras kan innebära en desynkronisering av detta system, vilket medför en del problem. Det kan bland annat ändra ämnesomsättning och musklerna kan då börja förtvina.

Forskare vid Pompeu Fabra University i Barcelona har visat att dessa effekter kan vändas genom att återställa kommunikationen mellan vår hjärna och muskelklockorna. Än så länge har man observerat dessa effekter hos möss.

Experiment på möss

Tidigare forskning har identifierat en gen -Bmal1 – som tros spela en viktig roll i den biologiska klockfunktionen hos möss. När denna gen är “utslagen” visade mössen tecken på tidigt åldrande, förändrad ämnesomsättning och muskelförtvining.

Med hjälp av ny bioteknik kunde forskarteamet slå på eller stänga av dessa gener, men bara i vissa vävnader. Att slå på utslagen Bmal1gen – antingen i musklerna eller i hjärnan – återställde inte muskelfunktionen hos mössen. 

När den biologiska klockan däremot slogs på igen både i muskler och hjärna, visade mössen färre tecken på åldrande och bättre muskelfunktion. Det tyder på att synkronisering av de biologiska klocksignalerna är viktiga för en duglig kroppsfunktion och ett fysiskt välmående.

ANNONS

Forskarnas uttalanden 

-Vår forskning avslöjar ett samspel mellan de centrala och perifera klockorna i daglig muskelfunktion och understryker den positiva effekten av ifall de är synkroniserade, skriver författarna.

ANNONS

Resultaten lyfter fram potentialen för genetisk och fysiologisk omprogrammering av det inneboende biologiska maskineriet och att man till viss mån kan vända åldrande, skriver de vidare.

Mycket arbete återstår för att kunna testa dessa upptäckter på människor, men det ser lovande ut och om människan lyckas knäcka koden helt till sin biologiska mekanism, blir möjligheterna i princip obegränsade. Det är en spännande värld, men lyfter samtidigt vissa etiska frågeställningar.

Många andra faktorer

Vi pratar inte längre om kronologisk ålder, utan lutar oss mer mot att betrakta kroppen ur ett biologiskt perspektiv, det vill säga det fysiska tillstånd som vår kropp befinner sig i oavsett ålder. Många faktorer bidrar till hur vi mår och hur mycket eller hur snabbt vår kropp åldras – livsstil, kost, mental balans, träning och gener. 

Våra kroppar och psyken reagerar också olika på stressfaktorer såsom trauman, operationer, graviditeter, svåra sjukdomar och andra omvälvande livshändelser. Vår biologiska ålder kan tillfälligt öka, men samtidigt minska när vi mår bättre. 

Läs även 

Blind man fick syn tillbaka i ny genterapi

Du kan sänka din biologiska ålder utan bio hacks

ANNONS

Så minskar du du biologiska ålder

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS