News55

Tajgafästingen sprider sig – kan bära på aggressivare tbe

Tajgafästingen, den kan sprida en mer aggressiv variant av tbe-visuset och den finns nu i Norrbotten.
Tajgafästingen kan sprida en mer aggressiv variant av tbe-visuset och den finns nu i Norrbotten. (Foto: M-Production/Getty Images och Светлана Зайцева/Getty Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 juli 2025Publicerad: 18 juli 2025

Nu sprider sig den fruktade tajgafästingen till svenska Norrbotten från Finland, där den är vanlig och har spridit tbe.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Tajgafästingen, Ixodes persulcatus, är en ny sorts fästing som kan sprida en allvarligare form av tbe, den har påträffats långt norrut i landet, längs med Bottenviken och i området runt Haparanda, det skriver Vetenskap & Hälsa.

“Den kommer från Ryssland och kan bära på en mer aggressiv variant av tbe-viruset, som kan ge allvarligare sjukdom”, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne, till Vetenskap & Hälsa.

Fler män än kvinnor smittas

Det är fler män än kvinnor som får diagnosen tbe, tick-borne encephalitis, cirka 60 procent män och 40 procent kvinnor drabbas.

“Vi vet inte varför. Det kan ha att göra med skillnaden i våra immunförsvar men det är något som behöver beforskas mer”, Mattias Waldeck till Vetenskap & Hälsa.

Det finns dock ett stort mörkertal då det bara är de som får diagnosen tbe som registreras och de flesta som drabbas av tbe-viruset troligen inte söker vård.

“De flesta får inga eller lindriga symtom, som en feberepisod med huvudvärk och muskelvärk”, säger Mattias Waldeck till Vetenskap & Hälsa.

ANNONS

Kan vara livshotande

ANNONS

Virussjukdomen tbe har inget botemedel och kan orsaka feber, nackstelhet, huvudvärk, och i värsta fall hjärninflammation med allvarliga symtom som extrem trötthet, förvirring och förlamning.

I vissa fall kan tbe vara livshotande.

På den finska sidan av Bottenviken är tajgafästingen vanlig och där har flera fall av tbe rapporterats, det skriver Sveriges Radio.

Alla som bor i riskområden i Finland erbjuds gratis tbe-vaccin.

“Man har ju hört att det finns mer här i alla fall, men jag har inte sett nån här än så länge”, säger Haparandabon Petra Paldanius till Sveriges Radio.

Kartlägger fästingar

Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, kartlägger fästingar med hjälp av människor som skickar in bilder på fästingar till Rapportera Fästing.

I år har SVA kartlagt fästingar i Haparanda, Kalix och Luleå.

ANNONS

“Det var bara tajgafästingar, men sen har vi också fått resultat på tbe-virusanalys och vi hittade inget tbe-virus,” säger forskaren Murielle Ålund till Sveriges Radio.

Finns tbe i Finland

I Norrbotten har man hittills inte hittat några fall av tbe men på den finska sidan av Bottenviken, i Lapplands hälsoområde, har två tbe-fall upptäckts i sommar. Förra året var det nio fall.

Murielle Ålund säger att det bara är en tidsfråga innan ett första fall även upptäcks i Norrbotten.

“Det är nog troligt att det kommer, om det finns tbe på andra sidan gränsen”, säger hon till Sveriges Radio.

tbe-vaccin
I Finland erbjuds gratis tbe-vaccin till alla som bor i riskområden, det är kanske något vi även bör göra här i Sverige? (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Gratis tbe-vaccin

I Finland erbjuds gratis tbe-vaccin till alla som bor i riskområden, ett av riskområdena är Kemi, som ligger två mil från den svenska gränsen.

ANNONS

Haparandabon Petra Paldanius tycker att vi borde överväga att också ge gratis tbe-vaccin i norra Sverige.

Enligt Mattias Waldeck är det generellt sett ovanligt att fästingar bär på tbe, men det varierar mellan olika områden. Varje år rapporteras mellan 300 och 600 fall av tbe i Sverige.

Fallen av tbe har ökat i Sverige

De senaste tio åren har dock antalet fall av tbe i Sverige fördubblats. År 2024 drabbades 387 personer, vilket är mer än dubbelt så många som 2014.

Mattias Waldeck säger att det oftast är mindre än en procent av alla fästingar som bär på tbe, men att nästan var femte fästing bär på borreliabakterien.

Tbe-viruset smittar tyvärr redan vid fästingbettet, men om du upptäcker en fästing på din kropp ska du ändå ta bort den så fort som möjligt för det tar ofta upp till mellan 12 och 24 timmar för borrelia-bakterien att överföras.

Läs mer på News55: Det oväntade knepet kan hålla fästingar borta

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS