News55

Tatueringar ökar risken för cancer

Tattoo-festival i Thailand. Nu kan svenska forskare visa att tatueringar medför en ökad risk för cancerformen lymfom. (Foto: Sakchhai Lalit/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Tatueringar blir alltmer populärt bland svenskar. Men trenden har en baksida, konstaterar forskare från Lund i en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste decennierna har tatueringstrenden gått som en löpeld genom Sverige.

I dag är var femte person tatuerad, andra undersökningar uppger var tredje vuxen.

Kunskapsläget kring långsiktiga hälsoeffekter av tatueringar är i dag dåligt och forskarna vill därför se mer forskning på området.

Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet i vilket fall genomfört en epidemiologisk studie. Undersökningen gäller sambandet mellan tatueringar och cancerformen lymfom.

11 905 personer

”Via Socialstyrelsens cancerregister har personer som drabbats av lymfom identifierats. Personerna matchades sedan med en jämförelsegrupp från befolkningsregistret med samma kön och ålder fast utan lymfomdiagnos”, berättar Christel Nielsen, forskare och docent i epidemiologi i Lund, som lett studien.

”Studiedeltagarna fick sedan besvara ett frågeformulär om nya livsstilsfaktorer för att ta reda på om de var tatuerade”, fortsätter hon.

Totalt omfattade hela studien ­­11 905 personer. Av dem hade 2 938 personer haft lymfom när de var mellan 20 och 60 år. 

ANNONS

Högre andel

I lymfomgruppen var det 1 398 personer som besvarade forskarnas enkät och 21 procent av dem var tatuerade, 289 personer. I kontrollgruppen utan diagnos var motsvarande siffror 4 193 svarande, 18 procent tatuerade vilket motsvarar 735 personer.

”Efter att ha tagit höjd för andra faktorer som kan påverka sambandet, exempelvis rökning och ålder, visar vår forskning att risken att drabbas av lymfom var 21 procent högre bland de som var tatuerade”, redovisar Christel Nielsen.

”Man ska ha komma ihåg att lymfom är en ovanlig sjukdom och att våra resultat gäller på gruppnivå, inte individnivå. Resultaten behöver nu verifieras och undersökas vidare i andra studier och sådan forskning pågår”, tillägger hon.

ANNONS

Storleken utan betydelse

Oväntat för forskarna visade det sig storleken på tatueringarna inte spela någon roll.
”Vad det beror på vet vi ännu inte. Men man kan spekulera i att en tatuering, oberoende av storlek, startar en låggradig inflammation i kroppen, som i sin tur kan trigga cancer. Bilden är alltså mer komplex än vad vi initialt trodde”, konstaterar Christel Nielsen.

Exponeras länge

De flesta skaffar sin första tatuering i relativt unga år, vilket innebär att man exponeras för tatueringsfärg och dess kemikalier i kroppen under en stor del av livet.

”Vi vet sedan tidigare att när tatueringsfärgen kommer in i huden, tolkar kroppen detta som något främmande som inte ska vara där och immunförsvaret triggas. En stor del av färgen transporteras bort från huden, till framför allt lymfkörtlarna där den lagras in”.

Ska undersöka fler cancerformer

Forskarna ska nu gå vidare med en närmare studie för att se om det finns samband mellan tatueringar och cancer som drabbar andra organ i kroppen.
De vill även forska på andra inflammatoriska sjukdomar för att se om det finns en koppling till tatueringar.

”Viktigt känna till”

”Folk kommer sannolikt att vilja uttrycka sin identitet genom tatueringar även framöver och därför är det väldigt viktigt att vi som samhälle kan se till att det är säkert”, menar Christel Nielsen.
”För den enskilde är det bra att känna till att tatueringar kan påverka hälsan, och att man därför ska vända sig till hälso- och sjukvården om man har besvär som man kopplar till tatuering”, avslutar docenten.

ANNONS

Läs mer:

Genombrott mot cancer: Hittar cancer på atomär nivå. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS