Det finns nästan ingen forskning om hur vanligt det är med svartsjuka eller om hur det kan behandlas, men psykologen Johan Åhlén forskar om just det.
![Ett öga med refelektionen av ett par som pussas och en man som ser upprörd ut. Svartsjuka är vanligare bland yngre än bland äldre, det visar en undersökning](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fsvartsjuka.jpg&w=1200&q=75)
![Annika Hjerpe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F04%2FAnnika-H.jpg&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Johan Åhlén, psykolog och forskare vid Karolinska institutet, gjorde för ett par år sedan en kartläggning om svartsjuka tillsammans med några kollegor, det skriver Amelia.
De skapade en anonym enkätundersökning som folk fick svara på vare sig de var svartsjuka eller inte och fick in runt 1 000 svar.
Svartsjuketankar och svartsjukebeteenden
Svartsjuka kan handla om misstankar om otrohet, men också om oro för att partnern ska bli kär i någon annan. Johan Åhlén förklarar att svartsjuketankar liknar orostankar och tvångstankar, det är påträngande tankar som är svåra att bli av med.
Han säger att om man utgår ifrån hur oro och tvångstankar fungerar är det som att tankarna bekräftas som giltiga när man agerar på dem, svartsjukebeteendena förstärker dem.
Den som börjar undersöka olika saker om sin partner riskerar därför att hamna i en negativ spiral.
“Om man ägnar sig åt olika svartsjukebeteenden kommer svartsjuketankarna att öka i frekvens. Då kanske man känner ett ännu större behov av att göra olika saker”, säger Johan Åhlén till Amelia.
Svartsjukebeteenden kan vara att dubbelkolla vad partnern gör, att ringa, sms:a eller gå igenom partnerns telefon och sociala medier, en del “förhör” partnern eller förbjuder den att träffa vissa personer, eller kommer med anklagelser om otrohet.
Senaste nytt
Enkätundersökningen
Resultatet av enkätundersökningen är inte representativt för befolkningen, men det antyder ändå att det verkar finnas en efterfrågan på stödinsatser.
Johan Åhlén berättar att de flesta som svarade hade haft någon form av svartsjuketankar.
“Svartsjukebeteenden, att kontrollera, men framför allt undersöka olika saker kring partnern, var inte lika vanligt. Ungefär 90 personer av 1 000 skrev att de ville ha psykologisk hjälp”, säger han till Amelia.
Verkar handla om personlighet
Utifrån data som Johan Åhlén och hans kollegor har samlat in har de undersökt hur ålder, kön och tidigare erfarenheter från relationer påverkar risken att bli svartsjuk.
De har funnit att det verkar vara lika vanligt med svartsjuka bland kvinnor och män. Det verkar också som svartsjuka är lika vanligt bland personer som tidigare har blivit bedragna som bland personer som inte har blivit det.
Svartsjuka verkar också vara vanligare bland personer som har haft korta relationer än bland personer som har haft långa relationer och även vanligare bland yngre än bland äldre.
Hur kär någon är verkar inte påverka svartsjukan, undersökningen visade att de som var mer kära inte var mer svartsjuka än de som var mindre kära. Men, svartsjuka var vanligare bland personer som varit svartsjuka tidigare.
“Vår tanke är att det här inte är ett problem som bara beror på relationen och hur den är, utan att det också handlar om personlighet och andra saker”, säger Johan Åhlén till Amelia.
Undvik att agera på dina tankar
Han tror att den som känner svartsjuka ska undvika att ta till svartsjukebeteenden och att när du aktivt låter bli att agera på dina svartsjuketankar kommer de att bli svagare.
Om du inte agerar ger du helt enkelt inte bränsle till den negativa spiralen och enligt Johan Åhlén gör det att du får större tilltro till din egen motståndskraft.
Han och hans kollegor ska forska mer om svartsjuka och deras målsättning är att utforma stödinsatser, men han tror att den som lider av svartsjuka redan i dag kan få hjälp av en psykolog, det skriver Amelia.
![](https://news55.se/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F10%2Fsvartsjukhund.jpg&w=1080&q=75)
Forskning: Då kan din hund bli svartsjuk
Se upp om din hund är i närheten och du gosar med en annan hund – din pälskling kan bli sotis.
![Annika Hjerpe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F04%2FAnnika-H.jpg&w=1200&q=75)
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
![Annika Hjerpe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F04%2FAnnika-H.jpg&w=1200&q=75)
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.