News55

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

Styrketräning är viktigt för en allmän kroppshälsa när man blir äldre
Regelbunden styrketräning är viktigt när man blir äldre. Man tränar upp musklerna och balansen samtidigt som det motverkar benskörhet. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

När människor blir äldre avtar styrkan i muskulaturen och det är viktigt att underhålla kroppens funktioner genom regelbunden styrketräning, vilket har en stor betydelse för hälsan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om man regelbundet styrketränar i äldre ålder kan kroppens tilltagande styrka dröja sig kvar i flera år, enligt huvudförfattaren till en ny studie,  Mads Bloch-Ebenfeld , doktorand vid Institutet för idrottsmedicin vid Bispebjerg Hospital i Köpenhamn, Danmark. 

Studien

369 friska personer i åldrarna 54 till 75 år valdes slumpvis ut och varje person blev tilldelad ett separat träningsprogram som de skulle följa under ett år.

Träningsprogrammen gick ut på att man antingen skulle lyfta vikter tre gånger i veckan, träna måttligt med endast sin egen kroppsvikt eller använda sig av elastiska band. 

Forskare mätte deltagarnas ben- och muskelstyrka samt kroppsfetter i slutet av det ettåriga programmet och följde sedan upp med nya prover efter två och fyra år. Det var upp till var och en att fortsätta eller ej med sin styrketräning efter studietiden.

ANNONS

Styrketräning med tunga vikter gav bäst resultat

Det visade sig att styrketräning med tunga vikter gav de bästa långvariga förbättringarna i ben- och muskelstyrka. Fyra år efter träningen var benstyrkan oförändrad bland deltagare som tillhört den “tyngre” träningsgruppen.

Gruppen som tränat måttligt upplevde däremot en minskning i benmuskulatur fyra år efter studien – även om det inte var signifikant.

ANNONS

Vad räknas som styrketräning?

Aerobics, styrketräning samt stretch- och balansövningar är träningsformer som är bra för att öva upp den kroppsliga muskulaturen samt balansen.

“Man kan tänka på styrketräning som att musklerna arbetar mot en kraft. För äldre personer är styrketräning avgörande för att bibehålla muskelmassa, benstyrka och rörlighet.”, berättar CNN:s fitnessexpert o ch idrottscoach Dana Santas.

Krafter kan inkludera vikter, elastiska band eller egen kroppsvikt genom exempelvis armhävningar eller knäböjning.

Utifrån knäböjning kan man göra sidledes stretchövningar, vilket är bra för ryggen, samt mudkulatur i ben, armar och bål. (Foto: Skärmdump Youtube)

Övningar man kan göra hemma

Styrketräning är ett säkert kort när man blir äldre, vilket förbättrar kroppens styrka och motverkar benskörhet.

Santas rekommenderar knäböjning, där man sitter lätt på en stol och upprepade gånger ställer sig upp och sätter sig ned.

ANNONS

Om man har bra balans och tillräckligt med styrka kan man göra övningen med vikter. Det ger en betydligt effektivare träning.

Att stretcha arm-och benmuskler med elastiska band är också en bra övning. Man kan börja med lite lättare motstånd och sedan öka på styrkan.

Fördelar med knäböjning

Knäböjning i styrketräning är en av de bästa övningarna: Man bygger muskler samtidigt som man bränner fett. Att sitta i knäböjt läge befriar ryggen från belastning, vilket är bra för att få bort smärtor från nedre ryggfästet.

I stora delar av världen existerar knappast ryggont trots hårt kroppsarbete.  En av teorierna är att människor spenderar betydligt mer tid i knäböjande position vilket styrker fötter och vrister samtidigt som ryggen avlastas.

Knäböjning är en bra övning
Knäböjning är bra för flera saker: Balansen, muskulaturen, ryggen och mycket mer. Om man till en början får känslan av att kunna ramla baklänges kan man lägga en bok som stöd under varje fothäl. (Foto: Skärmdump Youtube)

Om man är osäker i början och känner att man håller på att ramla baklänges när man ska sitta knäböjd, kan det bero på stela vrister. För att träna upp balansen är det bra att lägga en bok under varje fothäl, vilket gör övningen betydligt lättare.

Att kunna sitta i knäböjande position kräver starka fötter och det är bra att gå barfota så mycket som möjligt.

ANNONS

Tumregeln är att man ska aldrig känna smärta och man ska alltid börja träna med moderation. Den här videon på Youtube informerar grundligt i den här typen av övningar.

Läs också:

Så tränar du efter 60

Då är bästa tidpunkten för träning: “Förvånande”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS