News55

Träning håller dig ung – 73-åring levande bevis

Tyngder bra för äldre
Vid 73 års ålder är Tuula Dam ett levande bevis på hur träning kan hålla äldre människor unga och vitala. /Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Det finns många bevis på hur träning kan hålla äldre människor unga och vitala. Flera studier och personliga vittnesmål styrker detta. Tuula Dam är en av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid 73 års ålder är Tuula Dam ett levande bevis på hur träning kan hålla äldre människor unga och vitala. På sin Cross-Fit-anläggning i Limhamn hoppar hon upp på lådor, svingar tårna kring en stång och lyfter 65 kilo med lätthet.

Sedan hon började med Cross-Fit för sex år sedan har hon upplevt en markant ökning av både styrka och vitalitet, och hon har lyckats hålla benskörheten i schack, rapporterar Måbra.

Tuula Dam cyklar till Cross-Fit-anläggningen tre gånger i veckan, vilket blir en naturlig uppvärmning för träningspassen. Efter träningen brukar hon köpa bananer åt de andra seniorerna som hon coachar; en trevlig och social del av programmet.

En nyfikenhet som förändrade livet

Hon blev intresserad av Cross-Fit efter att ha sett andra träna och testade på det själv, vilket blivit en stor “förnyare”. Trots benskörheten, har träningen stärkt hennes skelett och gett henne en känsla av ungdomlighet trots åldern.

Tuula Dam har även tävlat i Cross-Fit och blivit nionde bäst i Europa i sin åldersklass och femtionde bäst i världen. Att coacha andra seniorer är inspirerande och hon kan till sin förnöjdhet konstatera att träningen förbättrar deras balans och styrka.

Styrketräning bra för äldre
En studie som Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) gjorde 2023 visar att äldre kan bygga muskler lika effektivt som yngre genom styrketräning. (Foto: Pixabay)
ANNONS

En studie som befäster att styrketräning för äldre är bra

ANNONS

En studie som Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) gjorde 2023 visar att äldre kan bygga muskler lika effektivt som yngre genom styrketräning. Studien bekräftar att det aldrig är för sent att börja styrketräna för att förbättra muskelmassan, rapporterar Forskning.

I studien deltog tio unga och tio äldre män som genomförde samma intensiva styrketräningspass. Forskare tog prover på muskelmassan före och efter träningen för att analysera hur de snabba och långsamma muskelfibrer svarade på träningen på båda åldersgrupperna.

Effektiv styrketräning för äldre

Resultaten visade att båda typer av muskelfibrer hos äldre personer svarade på samma sätt på träningen som hos yngre personer, trots att snabba muskelfibrer ofta minskar när man blir äldre.

Forskarna, ledda av Sebastian Edman, konstaterar att muskelfibrernas tillväxtpotential bibehålls trots åldern. Det innebär att styrketräning är effektivt även för äldre personer och att det aldrig är för sent att börja med styrketräning.

Styrketräning ger även långtgående effekter. En dansk studie som nyligen gjordes avslöjade detta. Studien pågick under ett år och omfattade tre grupper som tränade med olika intensitet. Det visade sig att gruppen med tyngst styrketräning fick mest långtgående hälsoeffekter.

Sammanfattning

Samtliga av dessa exempel visar på hur viktigt det är med träning när man blir äldre. Det är förstås viktigt att den ska anpassas efter hälsotillstånd och kroppstyp, men någon form av styrketräning främjar både fysisk och psykisk hälsa.

ANNONS

Läs också:

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

Guide: Så väljer du rätt träningsform

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS