News55

Undvik stroke – bästa och sämsta metoderna

Fysisk träning
Fysisk träning och aktiv transportering minskar risken för stroke, enligt en ny studie. (Foto; Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 juli 2024Publicerad: 24 juli 2024

En ny studie från Göteborgs universitet visar att de fysiska aktiviteter vi utför på fritiden kan skydda mot oss stroke. Fysiska aktiviteter relaterade till arbete eller hushållssysslor har inte alls har samma effekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Adam Viktorisson, studiens huvudförfattare och forskare vid Sahlgrenska akademin, menar att vardagssysslor inte kan räknas till aktiviteter som täcker de fysiska behov av rörelse som kroppen har.

Träning på fritiden och aktiv transport till och från jobb eller skola genom exempelvis cykling är däremot ett betydligt bättre skydd mot stroke.

I en annan studie fann danska forskare ett starkt samband mellan långvarig god hälsa och regelbunden styrketräning.

Studie med 20 års uppföljning

Studien omfattar 3 614 deltagare från Västra Götaland, varav 269 drabbades av stroke under de 20 år som studien pågick. Tre månader efter deras stroke var 120 av dem antingen avlidna eller beroende av hjälp i det dagliga livet.

Fysisk aktivitetsdata samlades in via frågeformulär, och vissa deltagare bar en rörelsemätare. Det visade sig att fysisk aktivitet på fritiden genom aktiv transport eller träning hade betydligt positivare effekt på hälsan än fysisk aktivitet på jobb eller hushållssysslor.

Trots att fysisk aktivitet generellt har stora hälsofördelar visar forskning att aktivitet under arbetet inte ger samma skydd. Tvärtom har det visat sig att det kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Löpning
Fysisk träning minst tre timmar i veckan minskar risken att få en stroke med 40 procent. (Foto: pexels)
ANNONS
ANNONS

Socioekonomiska faktorer och stress

Adam Viktorisson påpekar att fysiskt tunga arbeten ofta innebär hög stress, liten möjlighet till återhämtning, luftföroreningar och sämre socioekonomiska förutsättningar, vilket kan minska de positiva effekterna av fysisk aktivitet.

I samband med sådana förhållanden kan man i stället tala om bristfälliga arbetsmiljöer som kan orsaka olika former av skador.

Främja folkhälsa genom aktiv livsstil

Forskarna hoppas att resultaten leder till ökad medvetenhet och förändringar i strategier kring folkhälsa för att främja fysisk aktivitet.

“Att uppmuntra fysisk aktivitet i vardagen, genom exempelvis promenader, cykling och annan motion, kan vara en viktig strategi för att minska antalet strokefall och förbättra prognosen hos de som drabbas,” uttalar sig Viktorisson i ett pressmeddelande.

Sammanfattning av resultaten

  • Personer som ägnade sig åt lätt fysisk aktivitet i form av promenader eller cykling minst fyra timmar per vecka, och de som tränade löpning eller simning minst 2–3 timmar per vecka hade 40 procents lägre risk att drabbas av stroke jämfört med de som var inaktiva.
  • De som cyklade 20–40 minuter om dagen, exempelvis till och från arbetet, hade cirka 30 procents lägre risk för stroke än de som inte var aktiva i sin transport.
  • De som var mest aktiva på fritiden hade även lägre risk att drabbas av svår stroke
  • Det fanns ingen skillnad i risken för stroke mellan dem med låg, måttlig eller hög fysisk aktivitet i hushållet eller i samband med deras arbete.
ANNONS

Läs också:

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

Guide: Så väljer du rätt träningsform

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS