News55

Rådet: Styrketräna och åldras hälsosamt

En kvinna styrketränar. Här är den träning som enligt en ny studie aktiverar kroppens cellsaneringsprocess som är viktig för våra vävnader och våra organs funktion
Här är den träning som enligt en ny studie aktiverar kroppens cellsaneringsprocess, som är viktig för våra vävnader och våra organs funktion. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Ny forskning visar att en särskild typ av träning är bra för den cellulära rengöringen, som är en nyckelkomponent för hälsosamt åldrande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie tyder på att styrketräning kan spela en viktig roll för att aktivera vår kropps cellsaneringsprocesser, det skriver Newsweek.

Den cellulära rengöringen är avgörande för att upprätthålla en hälsosam funktion hos våra organ och vävnader och väldigt viktig för att vi ska åldras hälsosamt.

Kroppens återvinningssystem

De celler som utgör våra muskler utsätts konstant för slitage, särskilt när vi tränar. Våra kroppar har utvecklat ett återvinningssystem för att ta bort skadade cellulära komponenter.

Den här processen kallas autofagi, och går ut på att samla upp utslitna cellulära komponenter i en stor ”sopsäck” kallad autofagosom. Inuti autofagosomen bryts de skadade cellkomponenterna ned till sina grundläggande byggstenar, som sedan kan användas någon annanstans i kroppen.

Proteinet BAG3 är särskilt viktigt i den här processen, det hjälper till att identifiera skadade komponenter och säkerställer att de hamnar i en autofagosom. 

Det har visat sig att styrketräning verkar aktivera det här proteinet.

ANNONS

Styrketräning för seniorer

ANNONS

“Världshälsoorganisationen föreslår styrketräning för personer i åldern 65 år och äldre för hälsosamt åldrande”, säger Jörg Höhfeld, professor vid University of Bonn Institute of Cell Biology, till Newsweek. 

“Vårt arbete förklarar, åtminstone delvis, varför styrketräning är så viktigt. Endast vid motståndsträning aktiveras BAG3 för att effektivt känna igen cellulärt skräp och kassera det genom autofagi”, fortsätter han till Newsweek.

I sin studie visar han och hans kollegor hur mekanisk stress, det vill säga styrketräning, utlöser en cellulär signal som aktiverar BAG3 i mänskliga muskler.

Lyft maximalt

Bara efter några få styrketräningspass kan effekten märkas, så länge den som tränar lyfter så mycket han eller hon orkar.

“En aktivering av BAG3-systemet observeras redan efter 20 till 30 högintensiva muskelsammandragningar i ett enda träningspas. Det är viktigt att gå till maximal intensitetskontraktion för att framkalla mikroskada av muskeln”, säger Jörg Höhfeld till Newsweek. 

Aktiveringen av BAG3 är tydligast när träningen riktar sig till stora muskelgrupper i ben, bröst och rygg genom tyngdlyftning eller knäböj och pull-ups.

Jörg Höhfeld säger att knäböj är bra att göra med vikter för att musklerna ska överbelastas.

ANNONS

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

När människor blir äldre avtar styrkan i muskulaturen och det är viktigt att underhålla kroppens funktioner genom regelbunden styrketräning, vilket har en stor betydelse för hälsan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS