News55

Tre sätt att klara jobbstressen efter semestern

Stressforskaren Dan Hansson. Han tipsar om hur du kan undvika jobbstress efter semestern
Stressforskaren Dan Hansson. Han tipsar om hur du kan undvika jobbstress efter semestern. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Ska du tillbaka till jobbet efter sommarledigheten? Det kan kännas jobbigt för alla förändringar är jobbiga. Här är tre sätt att klara jobbstressen efter semestern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dan Hasson, stressforskare på Karolinska institutet, säger att det kan kännas jobbigt att börja jobba igen efter semestern eftersom förändringar i sig är svåra, även om de är positiva, det skriver SVT.

Han ger tre tips på hur du kan få det att kännas lättare att komma tillbaka till jobbet igen.

Börja lite försiktigt

Du ska undvika att försöka gå in på topp direkt efter semestern, Dan Hansson menar att en hjärna som har vilat kan behöva några dagar för att återhämta sig.

“Man måste komma ihåg att hjärnan är en muskel som behöver träning precis som resten av kroppen. När man tränar börjar man inte på max, så hjärnan behöver också starta lugnt”, säger han till SVT.

Han föreslår att börja jobba på en onsdag eller torsdag, om det är möjligt, då kommer du igång lite för att sedan bli ledig igen ganska snabbt, i alla fall om du är ledig på helgerna.

På det sättet kan semesterkänslan förlängas.

Planering och nya mål

ANNONS

“Mål är en väldigt viktig del av effektiv stresshantering, att ta reda på vad man vill och sen ta fram en plan eller strategi för ‘hur ska jag uppnå det här'”, säger han till SVT.

Det som generellt sett gör oss stressade är det som är okontrollerbart och okänt, när vi inte vet vad som kommer hända kan hjärnan ibland gå på högvarv för att beräkna olika scenarier och det kan vara jobbigare än att bestämma sig för vad man vill.

Återhämta dig regelbundet

“Återhämtning fungerar inte i förväg. Det är inte så att du kan sova i två veckor och sedan vara vaken i två veckor utan det är nåt vi behöver införliva i vår vardag”, säger han till SVT.

Han tillägger att semestern kan vara jättebra för återhämtning, men förklarar att du behöver fortsätta återhämta dig även i vardagen och på helgerna.

Så hanterar du jobbångesten efter semestern

Nu är det dags för många att komma in i vardagen igen och börja jobba efter ledigheten. Det kan skapa en del ångest för vissa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS