Enligt dietister finns det två stora skillnader i näringsinnehållet mellan fläsk- och nötkött och för den som försöker gå ned i vikt eller träna ger de olika fördelar.
Mest läst i kategorin
Fläsk- och nötkött är proteinrikt och dieteister menar att om du väljer magra styckbitar och inte äter för stora portioner kan din måltid få ett lågt innehåll av mättat fett och alltså vara bra för ditt hjärta, det skriver Today.
För dig som försöker gå ned i vikt, eller hålla den vikt du har, kan det vara en fördel att kött gör att du blir mätt av färre kalorier.
Två amerikanska dietister
Både fläsk- och nötkött är bra källor till protein, men enligt Patricia Bannan, dietist och författare i Los Angeles, USA, har de olika näringsinnehåll.
Hon tillägger att sättet du tillreder köttet på kan förstöra näringsinnehållet i vilken köttbit som helst.
Dietisten Elisabetta Politi arbetar på Duke Lifestyle and Weight Management Center i Durham, North Carolina, USA.
Hon diskuterar ofta huruvida det är bra att äta nötkött eller fläsk till middag och säger att ett alternativ vanligtvis vinner, av flera skäl.
Det här är vad de två experterna säger om fläsk- och nötkött.
Senaste nytt
Fläskkött
Enligt Elisabetta Politi är fläsk en bra källa till protein, som är viktigt för mättnad, vävnadsreparation och muskeltillväxt.
Det innehåller vitamin B12, som håller blod och nervceller friska och vitamin B1, eller tiamin, som är är nyckeln för en hälsosam ämnesomsättning.
Fläskkött innehåller även mineraler, särskilt järn, som absorberas väl av kroppen och behövs för att tillverka friska röda blodkroppar som levererar syre till hela kroppen.
Den nyttigaste biten
Både Elisabetta Politi och Patricia Bannan menar att fläskfilén är den nyttigaste styckbiten.
“Fläskfilé är faktiskt en av de magraste proteinkällorna som finns tillgängliga, jämförbar med skinnfritt kycklingbröst. Det är ett utmärkt val för människor som bevakar sina kalorier samtidigt som de bibehåller proteinintaget”, säger Patricia Bannan till Today.
En portion på drygt 85 gram fläskfilé innehåller 122 kalorier, 22 gram protein och 3 gram fett.
Elisabetta Politi anser att fläskkotletter också är ett bra val, hon rekommenderar magra fläskkotletter om det inte går att trimma bort fettet. Hon tillägger att även ryggbiff av fläsk är låg i mättat fett.
Processat kött
Patricia Bannan ger rådet att leta efter köttbitar som har minimalt med synligt fett.
Båda dietisterna tycker att vi ska begränsa mängden processat fläskkött, som bacon och skinka. De innehåller mycket salt med nitrater och nitriter.
Processat kött kan öka risken för cancer och vi bör därför begränsa hur mycket sådant kött vi äter.
Nötkött
Nötkött är också en bra källa till protein, vitaminer och mineraler, särskilt vad gäller vitamin B12, enligt dietisterna innehåller det också mer järn än fläsk.
“Malt nötkött är en av våra mest koncentrerade källor till lättupptagbart järn, vilket är särskilt viktigt för menstruerande kvinnor och idrottare. En enda portion kan ge upp till 15 procent av ditt dagliga järnbehov”, säger Patricia Bannan till Today.
Hon rekommenderar att nötkött serveras tillsammans med livsmedel med högt innehåll av vitamin C som hjälper kroppen att ta upp järn.
Nötkött har dock högre innehåll av mättat fett än mycket annat kött varför det enligt båda dietisterna är viktigt att köpa magra bitar eller mager nötfärs.
Två stora skillnader
Huruvida fläsk- eller nötkött är nyttigast beror på vad du vill uppnå. De har liknande näringsprofil men det finns två stora näringsmässiga skillnader:
Nötkött är en bättre källa till järn och vitamin B12.
Fläsk tenderar att vara magrare än nötkött så fläskfilé kan vara ett bättre alternativ för den som vill gå ned i vikt. Fläskkött är dessutom billigare än nötkött.
Ät med måtta
Kalori- och fetthalten både i fläsk- och nötkött beror på vilken styckbit det handlar om och hur den tillagas.
“Om de äts med måtta och tillsammans med andra hälsosamma livsmedel, är både fläsk och nötkött en del av en hjärt-hälsosam kost,”, säger Patricia Bannan till Today.
Elisabetta Politi tycker inte att vi ska äta mer än 227 gram rött kött i veckan.
Processat kött som korv och bacon ökar risken för demens
Charkuterivaror, alltså processat kött som korv och bacon, ger högre risk för demens och det gäller även om du endast äter små mängder.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.